Srebrenički kenotaf
0

Večeras film o snimatelju i njegovoj kameri

FENA
U okviru programa Takmičarskog dokumentarnog filma Sarajevo film festivala (SFF) večeras će u Pozorištu mladih biti prikazan film "Srebrenički kenotaf" u režiji Harisa Prolića.

"Tokom srebreničkog Marša života, Šemsudin Salihović bio je očevidac smrti snimatelja Velida Delića iz Srebrenice. Salihović je njegovu kameru zakopao. Nakon rata je iskopao potpuno uništenu kameru, a film koji je u njoj našao predao je tadašnjem dekanu Filozofskog fakulteta u Sarajevu, profesoru historije Ibrahimu Tepiću, koji je rođen u Srebrenici.Njegov sin Muhamed pronašao je ovu traku zajedno s bilješkama svog oca.

U razgovoru s Harisom Prolićem, rediteljem filma, saznajemo da je do saradnje s Muhamedom Tepićem došlo i zbog dugogodišnjeg poznastva.

Kako kaže Prolić na ovoj sačuvanoj traci nalazi se 20 sati materijala, od kojih je iskorišteno tri. Želja Harisa Prolića je da se ovaj vrijedan dokument sačuva i da se javnosti prikaže i ostatak trake putem interneta ili na neki drugi način.

Riječ kenotaf grčkog je podrijetla (kenos-prazan i tafos-grob), simboličan grob podignut na uspomenu pokojnika čije se tijelo nalazi drugdje.

A činjenica je da nikad nisu pronađena tijela ni Velida Delića ni njegovog oca. Ostala je samo kamera.

Kako kaže Haris Prolić želio bih ako je moguće pronaći žive aktere zabilježene kamerom Velida Delića. Kamerom koja je bilježila stradanja, ali i svadbe…