Kultura
3

Večeras dodjela nagrada Juventafesta

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ceremonija dodjele nagrada ovogodišnjeg četvrtog Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će upriličena večeras, a o najboljima će odlučiti Sava Anđelković, Jasna Žalica i Amila Terzimehić.

Posljednja predstava koja će biti odigrana na Festivalu je "Ćelava pjevačica" Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, a danas je upriličeno i predstavljanje radionica na kojima su polaznici učestvovali u tokom Festivala.

Posjetitelji Festivala sinoć su mogli pogledati dvije predstave od kojih je jedna "Virus" Srednje škole “Filip Višnjić” iz Bijeljine, rađena po tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Valentine Vidaković i Olivere Pandurović, saopćili su organizatori.

Ova predstava priča je o strahu i izolaciji koju doživljavaju oni drugačiji, ovaj put sa akcentom na bolesne. Kada mladi pjesnik i rock'n'roll zvijezda saznaje da je HIV pozitivan, njegov život se u potpunosti raspada, jer društvo, uključujući i njegov intimni krug porodice i prijatelja, nema razumijevanja za njega i odlučuje se koncentrirati na svoje strahove.

Također jučer je u Centru za djecu i mlade Novo Sarajevo publika mogla pogledati u klauna u fantaziji satkanoj od klovnovske vještine, pantomime i plesa, koji stvara svijet od snova koji se kriju ispod njegovog pokrivača od krpica. Predstavu "Naglavačke! Naličje zemlje" izveo je Teatarski studio "Mueli" iz Tule, a režirala ju je Liudimila Katsero.