Kultura
0

Večeras Brehtovi "Bubnjevi u noći"

FENA
U okviru programa "Mitel Europe" Internacionalnoga teatarskog festivala MESS, večeras će na sceni sarajevskoga Narodnog pozorišta biti izvedena predstava "Bubnjevi u noći" Bertolta Brechta u režiji Martina Kočovskog i izvedbi ansambla Narodnog teatara "Vojdan Černodrinski" iz Makedonije.

Komedija “Bubnjevi u noći“,predstavlja oštru kritiku sitne buržoazije, jedan je od ranijih radova Bertholda Brechta.

Adaptacija Kočovskoga je inspirirana patološkom nezainteresiranošću "običnog čovjeka" za osobnu slobodu i semiotiku ljubavi. Radnja se odigrava neposredno nakon Prvoga svjetskog rata, a predstava se bavi općim pojmom slobode pojedinca na Balkanu kao i u Evropi kao cjelini.

Martin Kočovski diplomirao je kazališnu režiju na Novom bugarskom sveučilištu u Sofiji, gdje je upisao i poslijediplomski studij. Od 2000. godine radi kao reditelj – naročito djela Bertolta Brechta, kao i makedonskih dramaturga Vojdana Černodrinskog, Gorana Stefanovskog i Dejana Dukovskog – u raznim makedonskim i bugarskim kazalištima.

Uz to, autor je interdisciplinarnih i međunarodnih projekata, poput Kazablanke i Sve o mojoj majci, koji istražuju odnose između kazališta i filma. Radovi Kočovskog nagrađeni su na festivalima u Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Narodno kazalište "Vojdan Černodrinski" osnovano je 1950. godine kao kazalište s profesionalnim repertoarom i svojoj je publici u 58 godina prikazalo više od 350 predstava i preko 6.500 izvedbi. Njegov repertoar uključuje i svjetske klasike i suvremene drame.

Kazalište od 1965. godine organizira festival profesionalnih makedonskih kazališta, koji je svake četiri godine u potpunosti posvećen makedonskim dramaturzima i scenaristima.

U predstavi glume: Vladimir Gorgijoski, Ilina Čorevska, Igor Trpče, Marija Spirkoska-Ilieski, Andon Jovanoski, Aleksandar Stepanuleski, Zoran Ivanoski, Aleksandar Todeski, Milan Sekuloski, Dimitar Crcoroski, Nikola Nastoski, Nataša Naumoska, Violeta Čakarova i Dimitrina Mickoska.