Kultura
33

Večer Mozartovih sonata za violinu i klavir u Bošnjačkom institutu

FENA
Večer Mozartovih sonata za violinu i klavir, koje ima za cilj dati svojevrsni omaž jednom od najznačajnijih kompozitora u historiji muzike Wolfgangu Amadeusu Mozartu povodom 260. godišnjice njegovog rođenja, bit će održana 24. novembra u Bošnjačkom institutu.

Koncert će biti održan u okviru koncertne sezone 2016/2017. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, kada će se publici predstaviti eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović, uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence.

Emina Smolović završila je studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na FMU u Beogradu. Potom je završila specijalističke studije iz predmeta Metodika nastave gudačkih instrumenata, kao i specijalističke studije iz Kamerne muzike. Kao solista, ali i član različitih ansambala imala je niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je s različitim kamernim ansamblima, a trenutno predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Milica Lawrence na FMU u Beogradu završila je studij klavira i čembala. Specijalističke studije iz kamerne muzike i doktorske studije završava na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-tečajeve za klavir i čembalo kod afirmiranih domaćih i stranih umjetnika. Za solo izvedbe te izvedbe s kamernim sastavima osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao samostalni umjetnički saradnik na Odsjeku za gudače na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Na programu koncerta će biti Mozartove sonate, koje nisu ustaljeni dio programa bh. koncertnih dvorana: sonata u A duru KV 305, sonata u C duru KV 296 i sonata u B duru KV 454, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.