Kultura
15

Veče tradicionalnog indijskog plesa Bhangra održano u Sarajevu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veče tradicionalnog indijskog plesa Bhangra, u izvedbi članova kulturnog društva iz Indije Punjab Cultural Society, održano je večeras u Pozorištu mladih u Sarajevu u organizaciji Ambasade Indije za BiH i Društva bosansko-indijskog prijateljstva.

Predstavnik Ambasade Indije za BiH Dhiman K. Bhattacharya je izjavio novinarima da je ovo tradicionalni narodni oblik plesa i da potiče iz sjeverne indijske države Punjab.

Dodao je da je to jedan vrlo vibrantan i živahan ples, jedan od najpopularnijih narodnih plesova u Indiji.

"Svuda po svijetu gdje su nastupali grupa je jako dobro prihvaćena i to ćemo dokazati i večeras nakon izvedbe", istaknuo je Bhattacharya, te dodao da će ovaj program sutra vidjeti i mostarska publika.

Članica Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva Dunja Mašić navodi da ovo udruženje nastoji uspostaviti veze sa Indijom, prije svega kulturalne.

"To ćemo raditi kroz performanse ove vrste. Već su nam dolazili plesači i muzičari, a ubuduće namjeravamo praviti i filmske projekcije, večeri druženja i slično", kazala je Mašić.

Jedan od izvođača Ravinder Singh Ranguwal je rekao da je Bhangra tradicionalni ples iz Punjaba.

"Kad god su ljudi sretni u Indiji, onda će oni uobičajeno izvoditi Bhangru", naveo je on.

Specifični pokreti Bhangre odražavaju običaj u kojem se zemlja obrađivala uz pratnju zvuka bubnja, kao dio svečanosti praznika žetve.

Danas Bhangra preživljava u različitim oblicima i stilovima diljem svijeta. Posljednjih trideset godina uživa popularnost kako u tradicionalnom obliku tako i kao spoj sa žanrovima poput hip-hopa, housea i reggaea.

U Mostaru će grupa nastupiti u ponedjeljak, 23. novembra, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a ulaz je slobodan.