Kultura
0

"Veče Brahmsovih sonata": Koncert Emine Smolović i Milice Tanasković u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje koncert pod nazivom "Veče Brahmsovih sonata“ na kojem će nastupiti Emina Smolović, violina, i Milica Tanasković, klavir.
Koncert će se održati u subotu, 27. decembra 2014. god, u Bošnjačkom institutu- Fondacija Adila Zulfikarpašića u 19:30 sati.

Na programu će biti djela koja je komponovao JohannesBrahms: Sonata za violinu i klavir br.1, Op. 78, i Sonata za violinu i klavir br. 3. Op. 108.

Emina Smolović rođena je 1970. godine. Završila je studije violine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a magistrirala violinu je na FMU u Beogradu. Kao solista i član različitih ansambala imala je niz koncerata u Francuskoj, Italiji, Egiptu, Izraelu, Turskoj, Japanu... Svirala je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, sa Sarajevskom filharmonijom, sa Umjetničkim ansamblom "Stanislav Binički", Novosadskom filharmonijom.

Milica Tanasković rođena je 1981.godine. Na FMU u Beogradu završila je studij klavira u klasi profesorice Marije Đukić, a studij čembala u klasi profesorice Zorice Ćetković, te Specijalistički studij iz kamerne muzike. Za solo izvođenja i u okviru kamernih sastava osvojila je veći broj nagrada na takmičenjima.Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u Italiji, Švicarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Libiji.. Nastupala je kao gostujući član Beogradske filharmonije, "Schlesinger orkestra", beogradskog gudačkog orkestra "Dušan Skovran", Kamernog orkestra "Mokranjac", "Zemunskog kamernog orkestra".