Kultura
9

Variety: Rođen u ratu, SFF je danas mjesto susreta filmskih profesionalaca

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Variety, poznati američki sedmični magazin, objavio je priču o Sarajevo Film Festivalu koji počinje sutra u glavnom gradu BiH.

Ovog je ljeta direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra dobio poziv od novog direktora ukrajinskog Odessa internacionalnog filmskog festivala, koji je želio da sazna kako jedan takav festival organizirati u ratu.

Purivatra je, nažalost, piše Variety, stručnjak u ovoj oblasti. Osnovao je Sarajevo Film Festival 1995. godine, neposredno prije završetka četverogodišnje opsade grada.

Jedna od zgrada uništenih u ratu, podsjeća Variety, bila je Vijećnica, u kojoj je bila smještena nacionalna biblioteka. Purivatra se prisjeća pogleda kroz prozor i dima od požara u kojem je izgorjelo mnoštvo vrijednih i rijetkih izdanja.

"Bio je to jedan od najtužnijih trenutaka u mom životu. Kako neko može biti u stanju uništiti nečije nasljedstvo, kulturnu vrijednost, sve što ta nacija i civilizacija imaju?", kazao je Purivatra.

Čin inata i prkosa: "Kao feniks, Festival se podigao iz pepela"

Kao čin inata i prkosa, te afirmacije moći kulture, Purivatra je odlučio osnovati festival, koji je od samog početka imao epitet "ratnog festivala".

Tada u Sarajevu, piše Variety, nije bilo tekuće vode, grijanja, ni struje, te je bilo jako malo hrane. Ipak, uz pomoć agregata i snage volje, koristeći videoprojektore, uspjeli su prikazati 37 filmova za 15 hiljada građana, te organizovati susrete i razgovore sa režiserima koji su bili dovoljno hrabri da posjete Sarajevo u tom periodu. Neki od njih su bili Leos Carax i Alfonso Cuaron.

"Kao feniks, Festival se podigao iz pepela, a sada slavi svoju 20. godinu postojanja – period od 15. do 23. augusta je dokaz moći i pomirenja", kaže Purivatra.

Sarajevo Film Festival je postao vodeći filmski događaj u jugoistočnoj Evropi, te godišnje privlači oko sto hiljada ljubitelja filma sa svih strana svijeta.

Festival je uspio da ostvari svoj inicijalni cilj - da bude platforma za bh. filmske radnike, te ostvari saradnju sa drugim filmskim industrijama u regiji i širom Evrope, uz pomoć programa kao što je CineLink.

Za Purivatru se 20 godina postojanja Festivala čini poput kraja jedne ere.

"Ispunili smo skoro sve ciljeve koje smo si postavili na samom početku prije dvije decenije i sada okrećemo novu stranicu. Jedan od naših glavnih prioriteta jeste da se više otvorimo ka svijetu", kaže Purivatra.

CineLink sada radi na projektima iz Kavkaza, Sjeverne Afrike i bliskoistočnih zemalja, a ostvario je partnerstvo sa Doha film festivalom u Kataru, kao i meksičkom Imcine filmskom organizacijom.

Politika rata nekad je jača od duha kreativnosti

Glavni cilj festivala i misija jeste da umjetnost, uprkos nedaćama, stavi na zasluženo mjesto.

"Jako je važno da našu kulturu održimo živom. Inače, čemu borba?", kaže Purivatra.

Ipak, on dodaje kako je većinu vremena politika rata jača od duha kreativnosti.

"Ne bih mogao zamisliti da se jedan filmski festival trenutno organizuje u Gazi", kaže Purivatra, te dodaje kako bi Sarajevo moglo pomoći. On je ovom prilikom pozvao palestinske režisere da ove godine apliciraju za školarine Katrin Cartlidge fondacije.

"Ovo bi bio način da im se pruži šansa da dokumentuju ono što se trenutno dešava u njihovoj zemlji", kazao je Purivatra u razgovoru za Variety.