Kultura
0

Uz gitaru promovisani knjiga i CD Namika Tarabića

Sarajevo-x.com
Medijska promocija knjige "Mjesečeve suze" Namika Tarabića i muzičkog CD-a „Hit kolekcija-Namik Tarabić“ održana je, u organizaciji Udruge "Libertas" u sarajevskom klubu SSH.

Knjigu i muzički nosač zvuka Namika Tarabića, tekstopisca rodom iz Kladnja i s mjestom prebivališta u Zagrebu, čije su pjesme otpjevale brojne zvijezde hrvatske scene, predstavili su prof. dr. Besim Spahić i profesor sociologije i producent Marijo Pejić.

"Na ovaj način pokušali smo ispraviti nepravdu koja se sustavno čini tekstopiscima, toj samozatajnoj i prešućivanoj vrsti umjetnika. Mnogi se gotovo nikada nisu zapitali tko je autor stihova neke pjesme koju smo stotinama puta čuli na radiju u izvedbi poznatih pjevača. Ako konzumenti zabavne glazbe razmišljaju o autorima, obično podrazumijevaju da je skladatelj pjesme ujedno i pisac teksta, što u velikom broju slučajeva nije istina. 'Sve su se laste vratile sa juga', 'Još i danas teku suze jedne žene', 'Srce ti je kamen' i 'Da l' se sjetiš nekad mene' samo su neke od pjesma koje su nastale na stihove Namika Tarabića. Te pjesme nisu tipična poezija, jer Tarabić nije težio bogatstvu rječnika, stila i metaforike, već metrici i ritmu prikladnim za popularnu glazbu. To su pjesme za pjevanje i slušanje", istakao je prof. Marijo Pejić.

„Tarabićeve pjesme uglazbljivali su skladatelji Đorđe Novković, Đelo Jusić, Zrinko Tutić, Vanja Lisak, Rajmond Ruić, Nikola Garašić, Dane Bičanić, Zoran Jašek i Toni Eterović, dok su njegove tekstove, među ostalima, otpjevali Mišo Kovač, Lidija Percan, Duško Lokin, Džo Maračić Maki, Tomislav Ivčić, Mladen Grdović, Dalibor Brun, Vlado Kalember, Doris Dragović, Duško Jaramaz, Miro Ungar, Zdenka Kovačićek, Darko Domjan, Alaga Gagić… Tarabićeve pjesme su jednostavne i emotivne i zbog toga ih je publika i prihvatila", istakao je prof. dr. Besim Spahić.

Autor Namik Tarabić u svom je obraćanju istakao da je Đorđe Novković bio njegov najznačajniji saradnik, koji je prepoznao njegov talenat i uveo ga u svijet muzike.

"Nikada ne bih mogao napisati pjesme poput 'Dabogda te voda odnijela' ili 'Ostani đubre do kraja'. To nije moj stil i moj rječnik. Ljubav, vjera, nada i soldiranost su teme mojih pjesama. Zbog toga sam angažovan i oblastima dječije i duhovne muzike", kazao je Tarabić.

Na kraju promocije profesor Besim Spahić interpretirao je uz gitaru Tarabićeve pjesme "Još i danas teku suze jedne žene" i "Srce mi je kamen", a glasom mu se pridružio i muzičar Jakša Jurjević.