Kultura
8

Utjecaj Prvog svjetskog rata na stanovništvo Balkana kroz fotografije

FENA
Izložba fotografija posvećenih Prvom svjetskom ratu i njegovom utjecaju na stanovništvo Balkana bit će otvorena u petak u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
Pojam Prvi svjetski rat budi prije svega sjećanje na industrijalizirani rat i pozicionirana ratišta na Zapadnom frontu, u kojem je do tada poginuo nezamisliv broj vojnika na obje strane fronta.

Na Balkanu, međutim, Prvi svjetski rat nije se vodio u rovovima, već je provihorio kroz gradove i sela, transformirajući pri tome svaki aspekt ljudskog života.

Izložbom su predstavljeni radovi pet fotografa koji su dokumentovali rat i svakodnevni život na Balkanu od 1914. do 1918. godine. Iza njih su ostale fotografije do sada gotovo nepoznatog ratišta.

Amerikanac Lewis Hine je fotografisao djecu koja su bila žrtve rata. Još jedan Amerikanac, Ariel Varges motiv je našao u Solunu nakon slijetanja savezničkih trupa. Rus Sampson Čerkof je dokumentirao povlačenje srpske vojske preko planina Albanije.

Dva anonimna fotografa, članovi njemačke ili francuske vojske, su slikali svakodnevni život rata na balkanu i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izložba će biti otvorena do 20. jula, saopćeno je iz Goethe instituta u BiH.