Sarajevo
0

Uskoro praizvedba baleta "Plavo"

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu u toku su intenzivne pripreme za praizvedbu baleta "Plavo" kojeg sa sarajevskim Baletom postavlja Keith Derrick Randolph, plesač, baletni majstor i koreograf iz Roterdama (Holandija), saopćeno je danas iz Narodnog pozorišta.

Publika će uskoro moći da vidi predstavu.

"Sarajevo je u posljednje vrijeme zapljusnuto kroz različite festivalske manifestacije višestrukim oblicima tjelesnog teatra i tjelesne ekspresije u teatru uopće... Vrlo često u prilici smo da gledamo svjetski relevantne trupe, ali nerijetko i 'opsjenjivanje prostote'. To je, s jedne strane dobro, a s druge, vodi našu publiku u 'ćorsokake', nerijetko i u naivne male umjetničke podvale... Zato smo odlučili, kad već radimo suvremeni balet da dovedemo jednog od najznačajnijih suvremenih koreografa koji trenutno djeluju u Europi. Gledajući njegove probe i temeljit sistem rada, ubijeđen sam da ćemo dobiti predstavu na radost publike, ali i sladokusaca baletnog teatra te teatra tjelesnosti u širem smislu.

Kao ozbiljna teatarska kuća, prilazimo svakom baletnom projektu - bilo da se radi o klasičnom baletu, neoklasici ili suvremenosti; mi hoćemo i želimo da sarajevskoj publici i publici BiH damo vrhunski umjetnički ugođaj ”, rekao je direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer.

Činjenica da je direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo napravila ozbiljan korak ka osuvremenjivanju baletnog repertoara Kuće na Obali posebno se ističe unutar repertoarnog odbira za ovu teatarsku sezonu.

Angažujući Keitha Derricka Randolpha, učinjena su dva značajna pomaka u repertoarnom i interpretativnom promišljanju ukupne umjetničke klime Narodnog pozorišta jer on je niz godina član “Scapino Balleta Roterdam”, kompanije, jedne od najčuvenijih evropskih baletnih trupa.

Ovaj rođeni Amerikanac (rođen u New Yorku) već 20 godina radi kao uspješan plesač u baletnoj trupi Scapino. Tu je postavljao mnoge evropski verificirane predstave, a trenutno djeluje i kao predavač na Baletnoj akademiji u Roterdamu.

Odlučujući se da sarajevskoj baletnoj publici predstavi svoj autorski projekt "Plavo", ovaj značajni evropski koreograf, pokušavajući da varira u svojoj predstavi različite verzije plavog osjećanja svijeta - od smirenosti, preko inteligencije i umirujućeg raspoloženja, do nasilja i bola te ljubavi, bira i kompletnu muzičku matricu na kojoj niče baletna storija u kojoj on koristi elementarnu snagu baletnih igrača, njihov talenat, ali i bitne specifičnosti koje krase u ovom trenutku baletni ansambl Kuće na Obali, navodi se u saopćenju.