Kultura
288

Uskoro obnova neugledne fasade i krova Historijskog muzeja BiH

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Historijski muzej Bosne i Hercegovine sljedeće bi godine mogao biti obnovljen, što bi predstavljalo krunu dugotrajnog rada i iznalaženja znatnih sredstava.

Obnova bi se vremenski trebala poklopiti sa obilježavanjem 70. godišnjice Muzeja, a ubrzane aktivnosti u polju iznalaženja novčanih sredstava traju od 2013. godine.

Zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi u veoma lošem stanju. Vrhunac teških radnih uslova desio se prokišnjavanjem krova pretprošle zime, a fasada impozantnog objekta ne dolikuje značajnoj kulturnoj instituciji.

"Trenutno se nalazimo u fazi osiguravanja novčanih sredstava, a obnova bi obuhvatila krov i fasadu koja je nedavno ugrozila sigurnost pješaka", rečeno je za Klix.ba iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Godišnjica Muzeja obilježava se cijelu narednu godinu, a ukoliko sve bude teklo po planu do novembra 2015. godine mogli bismo vidjeti dovršenu prvu fazu obnove. Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović danas je obavila jedan od sastanaka sa Komisijom za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, a tema je bila obnova ovog objekta pod zaštitom države.

Hašimbegović je za Klix.ba potvrdila da će budući razgovori sa državnim i inozemnim institucijama imati za cilj promovisanje projekta obnove ovog izuzetno značajnog objekta u centru Sarajeva.

Zvanična potvrda o imenima donatora i o datumu početka obnove bit će saopštena prije 31. decembra, rečeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 13. novembra 1945. godine, a tada je bio smješten u Narodnoj biblioteci u Vijećnici. Od 1963. godine Muzej je smješten u namjenski napravljenu zgradu na Marijin-Dvoru u kojoj se nalazi danas.

Od osnivanja do danas prikupio je više od 300.000 muzejskih predmeta neprocjenjive vrijednosti za historiju i kulturu naše zemlje. Muzej je jedna od malobrojnih kulturnih institucija koja je u posljednjem ratu uspjela sačuvati prikupljenu građu i pored toga što se nalazila na prvoj liniji razdvajanja.