Kultura
0

Uskoro izložbe novootkrivenih Jurkićevih crteža

FENA
Gabrijel Jurkić, autoportret
Gabrijel Jurkić, autoportret
Nedavno pronađeni dragocjeni crteži, skice, studije i bilješke bh. umjetnika Gabrijela Jurkića, čak njih 6 000, koji su bili pohranjeni u Franjevačkom samostanu u Livnu uskoro bi mogli biti izloženi i u drugim gradovima.

Kako je kazao Josip Gelo, ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije "Gorica" Livno, a u čijem posjedu se trenutačno nalaze Jurkićevi crteži, riječ je o velikom otkriću "koje baca drugo svjetlo na cjelokupan opus tog umjetnika".

"Crteži koje je pronašla autorica izložbe i kustosica našeg muzeja Željka Vrdoljak prikazuju zapravo studioznost kojom je Jurkić stvarao svoja djela. Malo se zna da je na nekim djelima radio i do tri godine, odlično je poznavao anatomiju čovjekovog tijela, a za najpoznatiju sliku 'Visoravan u cvatu' izradio je cvjetove prije nego što je počeo raditi na njoj", istaknuo je Gelo.

Od 6 000 Jurkićevih crteža izabrano je 230 koji se trenutačno mogu pogledati u Muzeju "Gorica" u Livnu. Ipak, veliku izložbu poštovaoci djela ovog umjetnika imat će prigodu vidjeti uskoro i u Sarajevu, a potom i u drugim gradovima, kazao je Gelo te dodao da su za ovu izložbu zainteresirane i velike galerije u Hrvatskoj.