U knjižarama
0

Uskoro enciklopedija o Harryju Potteru

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sporna enciklopedija o čarobnjaku Harryju Potteru, zbog koje je književnica J. K. Rowling tužila obožavatelja, sredinom januara ipak stiže na police knjižara.

Iako je autor enciklopedije ('The Lexicon: An Unauthorised Guide to Harry Potter Fiction and Related Materials') Steve Vander Ark pred sudom proglašen krivim zbog kršenja autorskih prava književnice J. K. Rowling, njegovo djelo kroz nekoliko sedmica izlazi u prodaju.

Sveobuhvatni čarobnjački pojmovnik u knjižare će stići zahvaljujući promjenama koje je Vander Ark unosio posljednjih mjeseci, a u skladu su sa sudskim savjetima.

Istaknuo je da je tokom suđenja naučio što je 'prihvatljivo', a što je kršenje autorskih prava, te smjernice primijenio u novoj verziji djela.

Veliki čarobnjački leksikon na 400 stranica ovoga puta zauzima kritički i analitički pristup, što je i osnovna razlika od prvobitne verzije.

Pedesetogodišnji Steve Vander Ark fascinaciju Harryjem Potterom već je potvrdio pokrenuvši internetsku stranicu The Harry Potter Lexicon 2000. godine.

Iako je stranicu osobno pohvalila, spisateljicu J. K. Rowling zgrozila je ideja o nastanku istoimene knjige.

Leksikon je nazvala 'velikom krađom svog sedamnaestogodišnjeg rada' te dobila i sudsku zabranu njegova štampanja.

Ipak, nakon provedenih izmjena, njen advokatski tim više nema temelja za novo negodovanje, te je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.