U sklopu Partners Awards
2

Uručene nagrade najboljim bh. studentskim filmovima

Klix.ba
U sklopu Partners Awards prijema sinoć su na Festivalskom trgu uručene i nagrade za najbolje bosanskohercegovačke studentske filmove.

Dvanaest filmova sa tri bosanskohercegovačke filmske akademije (Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademije umjetnosti iz Banja Luke i Sarajevo Film Academy) prikazani su u okviru Bh. Film programa, koji Udruženje filmskih radnika BiH već sedmi put organizuje u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom.

Ove godine Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine odlučilo je u cilju ohrabrivanja i podrške studentima sa bosanskohercegovačkih filmskih akademija, obezbijediti nagrade za najbolje studentske filmove.

Odluku o nagrađenima donio je tročlani žiri u sastavu: Ines Tanović (rediteljica), Zoran Galić (producent) i Selma Spahić (rediteljica).

Nagradu za najbolji bh. studentski film 2012. žiri je dodijelio Ajli Hamzić za film "Lupus", snimljen u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Žiri je istakao produkcijsku ozbiljnost ovog filma, izuzetnu fotografiju, te sjajnu glumačku igru.

Specijalnu nagradu žirija za bh. studentski film 2012. dobio je Igor Tešić za film "Omega", u produkciji Akademije umjetnosti iz Banja Luke. U obrazloženju žiri je pohvalio izuzetno istančan rediteljski jezik autora, koji obećava da je na pomolu vrlo značajno bh. autorsko ime.

Specijalno priznanje žirija dobila je Amela Ćuhara za film "Put ljepote života", u produkciji Sarajevo Film Academy. Žiri je naglasio važnost i društvenu angažiranost ovog filma, te pohvalio izbor glavnog junaka ove filmske priče.

Nadamo se da će ove nagrade ohrabriti mlade bosanskohercegovačke autore, te da će produkcija studentskog filma iz godine u godinu sve više dobijati na kvalietetu i popularnosti.