Kultura
11

Ursula Oppens održala recital u Kneževu dvoru

Klix.ba
U saradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i 11. Internacionalnog muzičkog festivala "Bosna“, sinoć je u Kneževu dvoru održan recital američke pijanistice Ursule Oppens.

Internacionalni muzički festival “Bosna” je jedinstven kulturni događaj Bosne i Hercegovine. Ciljevi Festivala su obnavljanje umjetničke saradnje u Bosni i Hercegovini, te izgradnja jedne nove dimenzije grada Sarajeva u svijetu klasične muzike.

Dubrovnik i Sarajevo su gradovi prijatelji od 2006. godine, pa je tako sinoć saradnjom BIMF-a i DSO-a izveden sjajan koncert u Dvoru.

Ursula Oppens je već odavno priznata kao jedna od vodećih glazbenika suvremene američke muzike. Njezine originalne interpretacije tradicionalnog repertoara i suvremene muzike dali su joj posebno mjesto u krugu odabranih umjetnika današnjice. U 2012. godini Oppens je osvojila Grammy Award nominaciju – njenu četvrtu dosad – u kategoriji “Najbolji solo klasične muzike” za hvaljeni album “Winging It: Piano Music of John Corigliano,” u izdanju Cedille Records aprila 2011 godine. Ursula Oppens također je nastupala u prestižnom Carnegie Hall sa SEM ansamlbom, te sa gotovo svim svjetskim orkestrima, uključujuċi New York Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Boston Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, American Composers Orchestra i orkestrima iz Chicaga, Clevelanda, San Francisca i Milwaukee.

Sinoć je u Kneževu dvoru izvela hrvatsku praizvedbu djela koje je obilježilo klavirsku literaturu 20. stoljeća, F. Rzewski: People united will never be defeated. Ovaj koncert bio je poklon koncert svim građanima Dubrovnika, kao i njegovim gostima koji su pijanisticu nagradili dugotrajnim pljeskom.