Kultura
0

"Urbani fragmenti" u banjalučkom Domu omladine

Sarajevo-x.com
U petak, 5. marta, u banjalučkom Domu omladine bit će otvorena sedma samostalna izložba fotografija Dražena Grujića, pod imenom "Urbani fragmenti/Fragmentos urbanos".

Mladi banjalučki umjetnik prestavit će se po treći put samostalnim izlaganje banjalučkoj publici, nakon što je u protekle dvije godine bio dio nekoliko kolektivnih izložba u Sarajevu i Skoplju. Izložba se realizuje u organizaciji Španske ambasade u BiH, Omladinskog savjeta Banja Luka i Sarajevskog otvorenog centra.

Izložba fotografija "Urbani fragmenti" se sastoji od 20 fotografija nastalih 2008. godine za vrijeme autorovog boravka u Barceloni. Koncept ove izložbe najbolje opisuje uvodna rečenica teksta kustoskinje izložbe Lane Čmajčanin: "Konceptualizacija ovakvog rada ne može se interpretirati i učitavati kao autorova potreba da zabilježi određene 'atrakcije i ljepote' site specificuma ili da fotografiše na dobro nam poznatim mjestima već naprotiv, da uhvati punktume, urbane fragmente koji svjedoče o životu i prostoru u kojem se taj život odvija."

Dražen Grujić rođen je i odrastao u Banjoj Luci: Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Do sad je izlagao u Banskom dvoru i Muzeju Republike Srpske, kao i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, te takodje u Muzeju Hercegovine u Trebinju, Galeriji Roman Petrović u Sarajevu, Muzeju grada Zenice i Galeriji Lokum u Visokom. Niz kolektivnih izložba imao je u Sarajevu. Od 2009, član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). 2009. godine bio je takođe jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju. Izložba "Urbani fragmenti" je sedma samostalna izložba.