Izložba u Zenici
0

'Urbani fragmenti' Dražena Grujića

Sarajevo-x.com
19. novembra u Muzeju grada Zenica biće otvorena peta samostalna izložba fotografija Dražena Grujića, pod imenom “Urbani fragmenti/Fragmentos urbanos”. Mladi banjalučki umjetnik predstaviće se samostalnom izložbom zeničkoj publici, nakon što je ove godine već bio dio nekoliko kolektivnih izložba u Sarajevu.

Izložba „Urbani fragmenti“ je njegova peta samostalna izložba. Izložba se realizuje u organizaciji Španske ambasade u BiH i Sarajevskog otvorenog centra.

Izložba fotografija “Urbani fragmenti” se sastoji od 20 fotografija nastalih protekle godine za vrijeme autorovog boravka u Španiji, Barseloni. Koncept ove izložbe najbolje opisuje uvodna rečenica teksta kustoskinje izložbe Lane Čmajčanin:

„Konceptualizacija ovakvog rada ne može se interpretirati i učitavati kao autorova potreba da zabilježi određene „atrakcije i ljepote“ site specificuma ili da fotografiše na dobro nam poznatim mjestima već naprotiv, da uhvati punktume, urbane fragmente koji svjedoče o životu i prostoru u kojem se taj život odvija.”

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjaluci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smijer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom.

Do sad je izlagao u Banskom dvoru i Muzeju Republike Srpske kao i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, te takođe u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Niz kolektivnih izložba imao je i u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Ove godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju.