Fotografije Mladena Pikulića
49

Upriličena izložba "Psi koji vole Zenicu"

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kao i većina drugih gradova u BiH i Zenica već duže vrijeme ima problem sa psima lutalicama. Stanovnici Zenice često strahuju od ovih životinja, međutim, da ne mora uvijek biti tako, pokazao je fotograf Mladen Pikulić večerašnjom izložbom "Psi koji vole Zenicu".

Pikulić živi u Holandiji, ali rado prije svega Zeničanin. Rado dolazi u ovaj grad, a sada mu je poklonio i izložbu.

"Kad dođem u Zenicu na godišnji odmor, jednostavno nemoguće je da čovjek ne sretne psa i da se ne sapliće za pse. Neki pse vole, neki ne, ali to je veoma interesantna pojava da u centru grada kao što je Zenica ima veliki broj pasa, od željezničke stanice gdje 'čekaju' voz, do mezarja i nekih drugih lokacija. Ideja dugo vremena postoji i odlučio sam da je realizujem prije dvije godine. Ovo je više priča o Zenici nego o psima, samo su se oni zadesili u glavnom kontekstu gdje su sami, usamljeni, što me podsjeća na veliki broj ljudi u ovom gradu koji su usamljeni i odbačeni od društva", zaključio je autor ove izložbe.

Riječ je o 30 radova koji su nastali prije dvije godine u Zenici, a autor ističe da su fotografije nastajale puna dva mjeseca gdje je kontinuirano radio na njima od gotovo 24 sata dnevno, fotografišući pse na raznim mjestima u ranim zorama i kasnim satima.

"Pse nikako u Zenici ne možemo mimoići. Psi su kao i neki ljudi, odbačeni, napušteni, bore se za život gdje idu od jedne kante do druge, kako bi se hranili, što nažalost oslikava i našu realnost", na kraju je dodao Pikulić

Prema riječima autora ovih fotografija, ova izložba će biti predstavljena i u Holandiji, kao i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.