Sarajevo - moj grad, mjesto susreta
0

FOTO / Upoznajte mostove koji čuvaju tajne i spajaju Šeher

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com vam ekskluzivno predstavlja fotomonografiju "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića. Prošli put smo vas poveli u šetnju od Kozije ćuprije do Mome i Uzeira, a sada vam predstavljamo sarajevske mostove koji vežu dvije strane grada, spajaju ljude i brižno čuvaju historiju prelijepog Šehera.

Pogled na sarajevsku zlatnu dolinu.

Postoji više verzija o tome kako je Sarajevo dobilo ime, ali je sigurno da je ono vezano za dvor (perzijski: saray), koji je sagrađen kao rezidencija za prve bosanske namjesnike.

Preko dvadeset mostova veže...

Dvije strane grada razdvojene rijekom spajaju mostovi, od kojih neki imaju poseban značaj za Sarajevo: Careva ćuprija – most koji je uz istoimenu džamiju podigao osnivač grada – Isa-beg Ishaković; Šeher-ćehajina ćuprija – najstariji sačuvani most u Sarajevu; Latinska ćuprija zamijenila je jedan od prvih sarajevskih mostova, koji se spominje već 1541. godine; Skenderija most – koji je u narodu bio poznat i kao Ajfelov most, po legendi koja kaže da ga je projektirao slavni arhitekta.

...desnu i lijevu obalu Miljacke.

Mostovi su dijelili sudbinu grada i stanovnika i u posljednjem ratu. Svi su oštećeni, a na jednom od njih, koji se danas zove Most Suade Dilberović i Olge Sučić, poginule su dvije mlade žene, prve zvanično zabilježene žrtve agresije na Sarajevo. Tokom agresije sarajevski mostovi imali su i jednu neuobičajenu ulogu: štitili su majke i supruge koje su prale veš u rijeci. Dva dijela grada koja su u ratu bila odvojena (Vilsonovo šetalište i Grbavica) od 2002. godine spaja viseći most Ars aevi, koji je projektirao italijanski arhitekta Renzo Piano.

Rijeka na kojoj se odmara grad.

Miljacka je nekad bila bistra i čista rijeka u kojoj su se Sarajlije kupale. Danas u rijeci na kojoj grad leži, nažalost, nema kupača. Čini se, ponekad, da tu ni ribe ne bi mogle preživjeti, a da ribolovci koji pecaju u samom centru grada samo prizivaju neka stara vremena. Zaneseni tim vremenima, građani Sarajeva i danas znaju reći: Tako je vruće da bi se čovjek najradije u Miljacki okupao.
Sarajevo-x.com u serijama objavljuje fotopriču iz monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta'. Autor knjige je Jasminko Halilović, a koautori su Nihad Kreševljaković, Zijah Gafić, Haris Čalkić, Anida Krečo i Milomir Kovačević. Priča o Sarajevu je ispričana nizvodno, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. Sljedeći dio čitajte u nedjelju. Luksuzna dvojezična monografija objavljena je u organizaciji Udruženja Urban. Više informacija na www.sarajevomycity.com. Preuzimanje fotografija ili teksta nije dozvoljeno bez saglasnosti autora.