Brucoši Odsjeka za glumu ASU
314

FOTO+VIDEO / Upoznajte buduće zvijezde bh. glumišta

Piše: Aida Džaferović
Foto: D. S./Klix.ba
Ilda Bisić, Andrea Aković, Senad Bašić, Maja Mirela Jurić, Matea Marušić, Darja Budnjević (stoje), Saša Krmpotić, Mak Čengić i Edis Bilić (sjede) (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Gluma je igra u kojoj je sve dopušteno", reći će bolji poznavaoci pozorišne umjetnosti. A time se vode i Maja Mirela Jurić, Darja Badnjević, Mak Čengić, Edis Bilić, Ilda Bisić, Matea Marušić, Saša Krmpotić i Andrea Aković, studenti prve godine Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U klasi Senada Bašića osam je vedrih, veselih i razigranih mladih ljudi, koji su svjesni da je pred njima težak put do stjecanja prestižnog zvanja glumica/glumac. Jer, osim što je igra, gluma je naporan rad koji zahtijeva prvenstveno strast i ljubav, a zatim ustrajnost, volju, želju i htijenje.

Toga im, tvrde, ne nedostaje. Kada se nešto žarko želi, onda nema prepreka. Naoružani su entuzijazmom, voljom za učenjem i talentom, jer da nisu ne bi bili tu gdje jesu. A Bašić je tu da ih vodi na tom uzbudljivom putu i prenese im glumačka znanja i vještine.

U želji da saznamo šta ih je motiviralo da upišu glumu, odlučili smo ih posjetiti na Akademiji i pobliže ih upoznati.

Maja Mirela Jurić iz Sarajeva je prijemni položila iz trećeg puta. Već nakon prvog je definitivno znala da se želi baviti glumom, a početak predavanja na Akademiji je opravdao njena očekivanja.

"Da mi je neko pričao koliko ću vremena provoditi ovdje, ne bih mu vjerovala. Dani su ispunjeni nečim što zaista volimo i ima puno posla, ali ništa nam nije teško", kaže Maja Mirela.

Za razliku od Maje Mirele, njena kolegica iz klase Bišćanka Darja Budnjević je oduvijek znala i osjećala da je gluma njen životni poziv. No, kako nikada nije imala dovoljno hrabrosti da izađe na prijemni, prvo je završila Ekonomski fakultet. Ali sada je tu gdje treba i želi biti.

"Nemam puno vremena, ali sve je super. Svi to volimo i to je najbitnije", ističe Darja.

Najmlađi u klasi je Mak Čengić. Za njega je sve počelo korz šalu s prijateljima koji su mu često znali reći "Pravi si glumac".

"Tek kada sam upisao Akademiju shvatio sam šta je gluma. To je nešto suprotno i drugačije od onoga što sam ja mislio. Predmet koji sam najviše vezao za ovaj studij bio je jezik i književnost, a ja ga nisam volio. No, kada sam počeo čitati, počeo sam se i zanimati za glumu", ističe Mak i na naše pitanje da li mu je neko uzor, spretno odgovara - Senad Bašić, što izaziva smijeh njegovih kolega.

Osoba od koje se Mak ne odvaja je Edis Bilić, njegov najbolji prijatelj, koji je drugi put na prvoj godini. Kako nam kaže, prvi put je mislio da ima neke veće mogućnosti i nije ozbiljno shvatao studij.

"Ne znam da li je to zbog nove klase i novog profesora, ali sam sada ozbiljniji i spremniji. Gluma je nešto što se ne može opisati, to je nešto što ili znaš da možeš i želiš, ili da ne možeš. To je nešto gdje trebaš biti ili ne biti, što bi rekao naš profesor", kaže nam Edis koji se dugo bavio plesom. Sada za to nema puno vremena, ali kako predmeti na Akademiji zahtijevaju dobru fizičku spremu, uspijeva nadoknaditi nemogućnost bavljenja plesom.

Motivaciju za studij glume Ilda Bisić je pronašla u definiciji s početka teksta "Gluma je igra".

"Pored toga, gluma je jedan vrlo plemenit zanat, glumcu omogućava da budan sanja na sceni i veoma je iskrena", kaže nam ova Sarajka koja je isprva željela studirati režiju, ali je gluma prevagnula.

U klasi Senada Bašića je i Matea Marušić iz Osijeka. Ne želi nam reći zašto je odabrala Akademiju u Sarajevu, ali kaže da ju je odvijek zanimao svijet pozorišne umjetnosti.

"Ovo što nam se sada događa je to što sam očekivala, praktički tu provodimo 24 sata i prava smo porodica. Mislim da ovaj poziv stvarno treba voljeti", naglašava Matea.

Saša Krmpotić iz Sarajeva je u svijetu umjetnosti od malih nogu.

"Prolazilo mi je kroz glavu da budem reditelj, scenarista... Kada sam trebao izabrati fakultet, odlučio sam probati naći neku audiciju ili projekt da vidim volim li to i jesam li za to, pa sam tako učestvovao u jednoj predstavi, zaljubio se u to i uspio. Studij nam oduzima puno vremena, ali za ovu umjetnost i ovu profesiju potrebni su strast i ljubav", govori nam Krmpotić.

Andrea Aković je na Akademiju u Sarajevo stigla iz Podgorice. Nakon pet pokušaja da upiše studij glume na Cetinju, slučajno je, na poziv poznanika, došla na prijemni u Sarajevo.

"Oduvijek sam znala da se želim baviti glumom i biti na sceni. Svaki put kad bih otišla u pozorište imala sam želju da skočim na scenu sa glumcima i bila bih pod utiskom narednih nekoliko dana. Međutim, kada bih to spomenula roditeljima, oni su negodovali sve dok nisu vidjeli da ne prestajem pričati o tome", kaže Andrea.

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu će za nekoliko dana proslaviti svoj 31. godišnjicu rada i djelovanja.