Kultura
39

Upoznajmo se (bolje): 2016. bit će godina kulturne razmjene između BiH i Austrije

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas predstavljen projekat ambasade Republike Austrije u BiH i Ministarstva civilnih poslova naše zemlje koji se odnosi na, kako je naglašeno, "razmjenu" kulturnih događaja između dviju zemalja u ovoj godini. Kako je navedeno, cilj je jačati ionako dobre odnose koji vladaju između Beča i Sarajeva.

Naša zemlja i Austrija godinama gaje prijateljske veze, a za vrijeme Austro-Ugarske, nalazile su se i u sastavu iste države.

Iz Ambasade Austrije navode kako je ovo jedan od ključnih razloga za organizaciju ovakvog projekta, jer, kako su naveli, "poznajemo se, ali se ne poznajemo dovoljno".

"Asocijacije mnogih Austrijanaca na pomen vaše zemlje jesu rat, siromaštvo, etnički konflikti, "gastarbajteri" i Sarajevski atentat. Smatram da je ovo savršena prilika da Austrijanci upoznaju drugu stranu vaše zemlje, a to su njena kultura, njeni običaji, religije, hrana i druge stvari koje vas čine jedinstvenim", izjavio ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

Projekat "Godina kulture BiH - Austrija" podrazumijeva gostovanje raznih umjetničkih društava i pojedinaca iz naše zemlje u Austriji i obrnuto.

"Mi ćemo se potruditi da u Austriju mjesečno pošaljemo bar jednu grupu ili pojedinca, a to će zaista biti predstavnici iz svih dijelova naše zemlje. Imamo umjetnike iz Trebinja, Zenice, Tuzle, a njihove kolege iz Austrije su više nego dobrodošle", rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Kako je rekao, u Republici Austriji živi 200.000 ljudi iz BiH, te će im zasigurno mnogo značiti što će pogledati i poslušati sadržaje koji dolaze iz njihove domovine. Dodao je da program počinje u februaru, te kako će i domaća publika svakog mjeseca do kraja godine imati prilike uživati u predstavama, koncertima i projekcijama filmova iz Austrije.