Kultura
166

Univerzitetske biblioteke u FBiH dobile 1.900 primjeraka naučne literature

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Univerzitetske biblioteke Federacije Bosne i Hercegovine postale su bogatije za 1.900 aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno sa 115 različitih naslova. Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja nauke i mladih je svim univerzitetskim bibliotekama uručio komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature.

"Federalno ministarstvo nastavlja ono što već radi godinama, pružamo podršku bibliotečkoj djelatnosti, kako bi nastavili obogaćivati fondove visokoškolskih i naučnih ustanova Federacije BiH recentnim univerzitetskim i naučnim djelima", rekao je ministar Mašić.

Dodao je da je od 2007. godine do danas u okviru različitih programa podrške, uloženo preko dva miliona KM za izdavačku i bibliotečku djelatnost, a bibliotekama i visokoškolskim ustanovama je uručeno preko 1.100 naslova naučne i univerzitetske literature.

Direktor Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, Ismet Ovčina se zahvalio na podršci Ministarstva i rekao da će donirana literatura obogatiti knjižne fondove univerzitetskih biblioteka, Zemaljskog muzeja i instituta.

Ovčina je podsjetio na kritično stanje u kojem se nalazi Nacionalna biblioteka i napomenuo da ova ustanova od početka godine nije dobila nikakvu finansijsku pomoć, te da uposlenicima plaće kasne mjesecima.

"Posljednja isplaćena plaća je za august 2013. godine, a dugovanja za energente su ogromna. Biblioteka je na rubu izdržljivosti", rekao je Ovčina.

Ministar Mašić je rekao i da je u budžetu za 2014. godinu planirano 1,84 miliona KM za sedam institucija kulture, a za Nacionalnu univerzitetsku biblioteku će biti izdvojeno 600.000 KM i naglasio je da će učiniti sve kako bi ova sredstava što prije bila operativna.

Uručivanje djela je upriličeno u prostorijama Nacionalne univerzitetske biblioteke, a u sklopu redovnog godišnjeg sastanka sa direktorima i predstavnicima šest univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH.

Danas je potpisan i Ugovor o nastavku funkcionisanja sistema "Registra naučnih institucija, naučnog kadra, projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH" između Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i mladih i Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH.