Kultura
0

UNESCO organizira koncert za mir u Veneciji

FENA
UNESCO organizira koncert za mir koji će se održati u pozorištu La Fenice u Veneciji 20. aprila ove godine, a kojemu je cilj muzikom potaknuti međukulturalni dijalog kako bi se ostvarilo pomirenje.

Događaj će okupiti UNESCO-ove umjetnike za mir i 50 muzičara koji će predstavljati četiri različite vjeroispovijesti, 12 zemalja i kultura iz Hrvatske, Makedonije, Belgije, Italije i Sirije, saopštio je UNESCO.

Svi su se rado odazvali na poziv UNESCO-a da nastupe zajedno i pokažu da "muzika ne poznaje granice, da je potencijal iznad razaranja kojim se gradi most međusobnog razumijevanja i dugotrajnog mira", piše u saopštenju UNESCO-ovog regionalnog ureda za nauku i kulturu u Evropi izdatom u Veneciji.

Počasna gošća bit će UNESCO-ova ambasadorica dobre volje, talijanska glumica Claudia Cardinale.

"UNESCO promovira ovaj dobrotvorni koncert radi poticanja aktivnosti i projekata vezanih za međukulturalni i međureligijski dijalog te radi procesa izgradnje mira u jugoističnoj Evropi", piše u saopštenju.

Venecija, grad historijski poznat tokom stoljeća kao raskršće različitih kultura i religija, priređivanjem ovog događaja podržava UNESCO-ov apel za promociju dijaloga i pomirenja.

UNESCO-ov koncert za mir organizuje se u saradnji s gradom Venecijom i Republikom Makedonijom.