Kultura
0

Undiplomatic Art počinje u četvrtak Banjoj Luci

Sarajevo-x.com
Večerašnjim predstavljanjem banjalučke književne scene te projekcijom dokumentarnih filmova "Usud" Marka Šipke i "Brat" Igora Tešića u 21 sat u Art kinu Kriterion završava sarajevski dio projekta Undiplomatic Art.

"Usud" je dokumentarni film koji analizira probleme interkulturne tolerancije u Bosni i Hercegovini, kroz slikovit prikaz Opštih izbora u oktobru 2010. godine i nacionalističke retorike kao glavnog obilježja predizborne kampanje. Kao glavni protagonisti u filmu svoje društveno angažiranje kroz muziku predstavljaju Mario Knezović, frontman benda Zoster iz Mostara i Grof Djuraz iz Banje Luke. "Brat" prati sudbinu dva brata koji su se na kraju Drugog svjetskog rata našli na suprotnim stranama i postavlja pitanje – šta je jače, ideologija ili bratska ljubav?

Program se sutra nastavlja u Banjoj Luci i trajat će do subote 17. marta. Prije nego što u četvrtak, 15. marta 2012. godine, u 20 sati na sceni Gradskog pozorišta Jazavac bude izvedena predstava "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić, konceptualni umjetnik Damir Nikšić će svojom izložbom u Domu omladine Hollywar u 18 sati otvoriti predstavljanje sarajevskih umjetnika i umjetnica banjalučkoj publici.

U petak, 16. marta, u muzičkom paviljonu Staklenac će se održati književni program u okviru kojeg će se sarajevska književna scena predstaviti u Banjoj Luci. U programu će učestvovati Ahmed Burić, Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Nermina Omerbegović i Mustafa Zvizdić, a moderatorice će biti Aleksandra Čvorović i Fadila Nura Haver. U petak od 22 sata će u Domu omladine sarajevski bend Skroz održati svoj koncert. Undiplomatic Art će biti završen u subotu, 17. marta, filmskim programom u okviru kojeg će u Gradskom pozorištu Jazavac od 20 sati biti prikazani filmovi "Planeta Sarajevo" Šahina Šišića, "Četvrti dio mozga" Nenada Dizdarevića te kratki igrani film "Prtljag" Danisa Tanovića.