Kultura
1.1k

Unatoč pritiscima u Sarajevu odigrana kontroverzna Frljićeva predstava, pročitajte reakcije

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Uprkos brojnim kontroverzama predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" reditelja Olivera Frljića večeras je premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru festivala MESS.

Iako je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković danas poslijepodne izjavio kako će predstava biti izvedena, ali samo za članove žirija, jer je ekipa predstave i Direkcija festivala MESS dobila brojne prijetnje, publika je insistirala da uđe u salu i pogleda predstavu na vlastitu odgovornost, što je i Kreševljaković pred početak predstave i odobrio.

Prve reakcije publike na "spornu" predstavu su uglavnom pozitivne.

"Ne samo da nema ničeg skandaloznog, nego je ovo predstava sa jednim konceptom koji je viđen ne znam već koliko puta na MESS-u. Oni koji dižu tužbe i prave halabuku prvo trebaju pogledati ono o čemu oni imaju svoju kritičku recepciju. Ova predstava je kritika uperena prema svima nama, pa i prema onima koji su nas doveli u poziciju da se borimo za predstavu", kazala je nakon predstave glumica Jasna Diklić.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Gledatelji koji su prisustvovali predstavi istakli su da je je bespotrebno dignuta prašina te da umjetnici u predstavi nikoga ne vrijeđaju.

"Predstava je kontroverzna i nije za svačiji ukus, ali ne razlikuje se od brojnih sličnih predstava. Pogrešni ljudi su digli prašinu oko ove predstave. Sve je čista simbolika, a kritika je usmjerena na licemjerni odnos Evrope i SAD-a prema izbjeglicama muslimanima", kazala je politička analitičarka Ivana Marić.

Predstavu je kratko za Klix.ba prokomentarisao i legendarni glumac Josip Pejaković.

"Pitajte kardinala i sve koji su gledali predstavu da li ju je trebalo cenzurisati", poručio je Pejaković.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Simboli bi možda mogli nekoga uvrijediti, ali ne vidimo ništa što bi bilo opravdano da se napravi cenzura. Bilo ko kome se nešto ne dopada može 'promijeniti kanal', prisustvo nije bilo zakonom obavezno", kazala je jedna od gledateljki.

Večeras su se ispred Narodnog pozorišta okupili i glumci koji su iskazali podršku ekipi predstave i MESS-u, naglašavajući kako je opasno bilo kakvo zabranjivanje javnog prikazivanja predstava.

Podsjećamo, zabranu prikazivanja predstave zatražili su HKD Napredak iz Sarajeva, kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić koji je čak podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, te niz nevladinih organizacija.