Argentina
0

Umro pisac Tomas Eloy Martinez, autor "Evite"

FENA
Tomás Eloy Martínez
Tomás Eloy Martínez
Argentinski pisac i novinar Tomás Eloy Martínez umro je u nedjelju u Buenos Airesu poslije duge bolesti u 76. godini, saopćila je njegova porodica, prenose u ponedjeljak svjetske agencije.

Martínez je najpoznatiji po knjizi "Evita" iz 1995., u kojoj opisuje sudbinu posmrtnih ostataka supruge bivšeg argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona Eve Peron, koja je umrla 1952. u Buenos Airesu.

Njeno balsamovano tijelo bilo je izloženo do trenutka kada je njen muž 1955. vojnim udarom uklonjen s vlasti. Eva Peron potom je tajno sahranjena u Italiji, u organizaciji Vatikana. Njeno tijelo vračeno je u Argentinu i ponovo sahranjeno u porodičnoj grobnici 1976.

"Evita" je najprevođeniji argentinski roman ikada, pošto može da se čita na više od 30 jezika. Martínez je poznat i po knjigama "Tango za Buenos Aires" i "Roman o Peronu". Tokom diktature u Argentini (1976. – 1983.), Martínez je živio u Venecueli, gdje je osnovao list Diario de Karacas. Radio je za velike svjetske dnevnike, kaao što su New York Times, španski El Pais i argentinski Nasion. Martínez je radio i kao profesor latinoameričkih studija u SAD-u.