Kultura
0

Umro pisac John Updike

FENA
Američki pisac John Updike umro je od raka pluća u 77. godini života, objavio je u utorak njegov izdavač Alfred A. Knopf.

Romanopisac, autor kratkih priča, pjesnik, esejist i kritičar, Updike je smatran jednom od najvažnijih osoba poratne američke književnosti.

Dva puta je nagrađivan Pulitzerovom nagradom za beletristiku - prvi put 1981. za "Rabbit is Rich" i ponovno 1991. za "Rabbit at Rest", postavši tako treći američki autor koji je dobio drugu Pulitzerovu nagradu u toj kategoriji.

Rođen 1932. u Shillingtonu u Pennsylvaniji, Updike je diplomirao na Harvardu 1954. Zatim je proveo godinu na Oxfordu, u Ruskinovoj umjetničkoj školi za crtež. Od rane mladosti bolovao je od astme i psorijaze. Od 1955. do 1957. bio je novinar magazina New Yorker, a od 1957. je živio u Beverly Farmsu u Massachusettsu. Imao je četvero djece.

Plodan pisac, čija su djela često dolazila na liste najprodavanijih knjiga, Updike je tvorac romana, kratkih priča, pjesama, kritika, a napisao je i memoare "Samosvijest". U svojoj je karijeri od počeka

pedesetih godina prošlog stoljeća napisao više od 50 knjiga.

Mjesta radnji njegovih djela obuhvatila su predjele od "Hamletova" dvora do postkolonijalne Afrike, ali je njegov književni dom bilo američko predgrađe, javile su agencije.