Kultura
0

Umro Mickey Spillane, tvorac Mike Hammera

FENA
Mickey Spillane, 2001. godina
Mickey Spillane, 2001. godina
Američki pisac kriminalističkih romana Mickey Spillane, koji je stvorio lik žestokoga privatnog detektiva Mikea Hammera, umro je u 88. godini života.

On je napisao svoj prvi roman "Ja, porota" 1946. Za njim su uslijedila 24 ostala naslova, uključujući i 12 iz serijala o Mikeu Hammeru, javio je BBC.

Među njegove najznačajnije naslove spdaju romani "Ubijeni čovjek, "Osveta je moja" i "Moj pištolj je brz". Njegova knjiga "Kiss Me Deadly" ekranizirana je 1955. godine i postala klasik crnog filma.

Glavne odrednice Spillanevog literarnog stila bile su nasilje i odsječni, oštri stil.

On je umro u svome domu u Južnoj Karolini. Nije bilo nikakvih vijesti o uzroku smrti.

Rođen u Brooklyunu u New Yorku 1918. goidine, Spillane je odrastao u susjednom New Jerseyu i započeo je karijeru kao pisac stripova. Pisac, čije je pravo ime Frank Morrison Spillane, postao je Jehovin svjedok u ranim 1950-im godinama.

On je imao slabe pretenzije prema književnosti i izjavio je: "Dobar si ako te publika voli."

Spillane je imao kritičare među svojim kolegama piscima. Suparnički pisac detektivskih romana Raymond Chandler opisao je njegov rad kao "mješavinu nasilja i direktne pornografije", i ništa više. Spillane se, međutim, nije obazirao na takve kritike.

"Ti veliki pisci nikada nisu otkrili činjenicu da se troši više zasoljenih kikirikija nego kavijara", svojevremeno je izjavio.