New York
0

Umro Irving Penn, ikona modne fotografije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ikona modne fotografije, 92-godišnji Irving Penn, preminuo je u srijedu u svom domu na Manhattanu. Tužnu vijest je obznanio njegov asistent Roger Krueger, dok je njegov mlađi brat, filmski redatelj Arthur Penn, rekao kako tačan uzrok smrti nije poznat, javile su u četvrtak agencije.

Iako se na sam spomen Pennovog imena svi prisjete njegovih nevjerojatnih modnih editorijala, s jednakom je strašću fotografirao i modele za naslovnice, i portrete, i predmete, i prirodne ljepote.

Fotografirao je sve - od ljepotica do poglavica aboridžinskih plemena. Jednom prilikom je tako izjavio i kako "fotografiranje kolača može biti umjetnost".

Svoj proboj u svijet visoke mode započeo je početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, a poznat je i po svojoj dugogodišnjoj saradnji s Vogueom, za kojeg je snimio oko 150 naslovnica.

Fotografija je postala njegov život nakon što je odbacio karijeru slikara. U Vogueu je 1943. godine postao umjetnički direktor, ali se ubrzo i sam dohvatio fotoaparata, budući da mu je bilo gotovo nemoguće drugim fotografima dočarati svoje vizije.

A Pennova snimanja su trajala i trajala satima. Želio je da njegove fotografije budu jednostavno savršene i da objektiv njegove modele uhvati u stanju "potpunog mira i blaženstva". Zato je često s modelima satima razgovarao kako bi ih dovoljno opustio da pred njim poziraju toliko slobodno, kao da stoje same u sobi pred vlastitim ogledalom.