Prvak riječkog HNK-a
0

Umro glumac Asim Bukva

FENA
Asim Bukva, dugogodišnji prvak Hrvatske drame HNK "Ivana pl. Zajca" i rijedak talent u kojem su se spajale osobine i vrjednote potpuna kazališnog umjetnika, umro je danas u 76. godini, priopćio je riječki HNK.

Napustio nas je svestran glumac koji je svim svojim opusom neizbrisivo utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1957., stoji u priopćenju.

Bukva je svoje uloge umio izvrsno odglumiti, otplesati i otpjevati, pa je svoj repertoar suvereno proširio na operetu i mjuzikl, premda je kao pravo područje svog dara i izraza pronašao u dramskom teatru.

Uvijek scenski dojmljiv i samouvjeren, uvijek drukčiji, majstor preobrazbe, umio je i od "malih" uloga stvoriti blistave minijature, uloge za pamćenje, a imao je nepogrješiv osjećaj za komunikaciju s publikom.

Bio je izvrstan umjetnik i sjajan čovjek, zaljubljenik u kazališnu iluziju i pravi, istinski teatar, ističu Bukvini kolege.

Rođen je 1932. u Sarajevu, gdje je polazio Glumačku školu. Prvih pet godina glumačke karijere proveo je kao član kazališta u Sarajevu, zatim se angažirao u kazalištu u Rijeci, a onda u HNK u Zagrebu, gdje studira na Akademiji.

Sljedeće dvije sezone djelovao je u Tuzli, pa se ponovno vraća u Rijeku, u HNK "Ivana pl. Zajca" u kojem je djelovao do kraja svoje glumačke karijere. Na gostovanjima zagrebačkog i riječkog HNK i sarajevskoga Narodnog pozorišta obišao je mnoga europska kazališna središta.

Bukva je 1984. dobio Priznanje Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske te 1997. Nagradu grada Rijeka za izvanredna glumačka dostignuća, posebno za ulogu Hamleta u "Plastičnim kamelijama".