Kultura
0

Umro čuveni američki književnik John Updike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ugledni američki književnik John Updike umro je u 76. godini života, objavio je njegov izdavač. On je bolovao od raka pluća.

Updike je dobio brojne književne nagrade, uključujući i Pulitzerove za dva toma iz svoje serije "Zeko".

U oko 50 knjiga objavljenih tokom pola stoljeća, on je pisao o seksu, razvodu i ostalim aspektima života u poslijeratnoj Americi, javio je BBC.

On je svojevremeno izjavio da je tema njegovih djela "američka proivincija, protestanska srednja klasa".

On je umro u bolnici u blizini svog doma u Beverly Farmsu, država Massachussetts, saopćio je njegov izdavač.

Sin školskog direktora, Updike je rođen u Pennsylvaniji u 1932. i , nakon što je pohađao Harvard, proveo je godinu kao student na Oxfordu u Velikoj Britaniji.

On se kasnije pridružio redakciji magazina New Yorker, u kojem je objavio brojne pjesme, eseje i kratke priče.

Updikeov prvi roman "Vašar u sirotištu" objavljen je u 1959. Godinu kasnije, s objavom knjige "Trči zeko, trči", on je postao jedan od najvećih romanopisaca svoje generacije.

Ona označava početak njegovog najkrakterističnijeg lika Harolda "Zeke" Armstronga.

U narednim decenijama, on je pisao dijelove serijala - uključujući knjige "Opet Zeko" "Zeko je Bogat" i Zeko na odmoru", koji pričaju o glavnim temama ljudskog života - njegovom poslu, braku, aferama, manjim trijumfima i smrti.

Njegovu smrt objavio je izdavač Alfred A Knopf.

"On je bio jedan od naših najvećih pisaca i mnogo će nam nedostajati", izjavio je izvršni direktor Knopfa, Nicholas Latimer.

U intervjuu je Updike objašnjavao zašto je većina njegovih romana posvećena životima običnih Amerikanaca.

"Pisac se mora suočiti s činjenicom da su obični životi ono što većina ljudi živi najviše vremena i da je roman kao priča o fantastičnom i avanturističkom uistinu eskapistički pokušaj; obične, banalne stvari nešto su čime se moramo baviti", kazao je.

U septembru 2001., Updike je obilazio rodbinu u New Yorku kada se zatekao tokom napada na Svjetski trgovinski centar.

To iskustvo navelo ga je da napiše jedan od svojih posljednjih romnana, "Terorist", koji bi se mogao promatrati kao djelo o terorističkim napadima na Sjedinjene Države, iako izravno ne govori o njima, a radnja se događa u jesen 2004. godine.

Kasnije ove godine najavljena je i njegovanova zbirka pripovjedaka pod naslovom Suze mog oca i druge priče.

Updike je također napisao roman "Vještice iz Eastwicka" u 1984., prema kojem je snimljen film u kojem glavne uloge tumače Jack Nicholson, Cher, Michelle Pfeiffer i Susan Sarandon.