Kultura
0

Umro češki pisac Arnost Lustig

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Češki pisac i novinar Arnost Lustig, najpoznatiji po pričama sa tematikom holokausta, umro je danas u 84. godini od raka, javila je češka televizija.

Lustig, češki Jevrej, koji je rođen u Pragu 1926. godine, kao tinejdžer je 1942. godine deportovan u nekoliko koncentracionih logora, među njima Aušvic i Buhenvald.

On je uspio da pobjegne iz voza koji ga je prevozio u Dahau 1945. godine zahvaljujući napadu savezničkih aviona.

Lustig je kasnije studirao novinarstvo i radio kao reporter u Izraelu krajem 40-tih godina tokom Arapsko-izraelskog rata.

On je 1968. godine, nakon invazije vojnika Varšavskog pakta, emigrirao prvo u Jugoslaviju, zatim u Izrael i na kraju u SAD, gdje je predavao predmete film i književnost na Američkom univerzitetu Vašington.

Tema većine njegovih djela su logori smrti, kao i vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a njegovi junaci su obični ljudi pogođeni holokaustom.

Među njegovim romanima su "Dita Saks" iz 1962. godine o tinejdžerki koja preživi logor smrti i "Molitva za Katarinu Horovicovu" iz 1964. godine, o djevojci koja pokušava da plati izlaz iz nacističkog zatvora.
U romanu "Tama ne pravi sjenke" iz 1976. godine dvije tinejdžerke pokušavaju da prežive u šumi nakon što su pobjegle iz nacističkog voza.

On je takođe napisao niz kratkih priča o holokaustu uključujući "Noć i nada" 1957. godine i "Dijamanti noći" 1958. godine.

Nakon pada komunizma 1989. godine Lustig je redovno posjećivao Prag.

U periodu od 1995. do 1997. godine bio je glavni i odgovorni urednik češkog izdanja "Playboya".

Osvojio je međunarodnu nagradu "Franc Kafka" 2008. godine, a njegova priča "Ljupke zelene oči" ušla je u konkurenciju za Pulicerovu nagradu 2003. godine.

Uprkos mračnom iskustvu iz vremena rata i dugoj bolesti Lustig uvijek je bio optimista.
"Mislim da je moj život bio dobar. Mnogo toga sam preživio, pa ću možda i rak", rekao je on u jednom intervjuu početkom godine.