Kultura
0

Umro američki kipar Robert Graham

FENA
Kipar Robert Graham, čiji su se bronzani kipovi poznatih ličnosti mogli vidjeti širom Sjedinjenih Država, umro je u 70. godini života.

Grahamovi radovi uključuju kipove bivših predsjednika i jazz velikana Charlieja Parkera i Dukea Ellingtona, javio je BBC.

"Njegov rad bio je izuzetno utjecajan i zauvijek će ostati upamćen kao ikona ove države", navodi u izjavi povodom Grahamove smrti guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Graham, koji je bio oženjen glumicom Angelicom Houston, nedavno je uvršten u kalifornijski muzej Kuća slavnih.

Među njegovim najslavnijim i najvećim radovima je svečana kapija za Olimpijadu iz 1984. u Los Angelesu, koja uključuje i dižnovska bronzana torza.

On je također stvorio i kipove u Memorijalu Franklin Delano Roosevelt, uključujući i kip predsjednika Roosevelta u njegovim invalidskim kolicima u prirodnoj veličini.

Graham je rođen u Mexico Cityju 1938. i obrazovan je u državnom koledžu San Jose i na Umjetničkom institutu San Francisco. Umro je u medicinskom centru UCLA u Santa Monici 27. decembra okružen porodicom, uključjući i dobitnicu Oskara Houston, kojom se oženio u 1992.