Kultura
52

Umjetnost za najmlađe: Kid's Festival i Umjetnička galerija u zajedničkoj misiji

Klix.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić)
U prostorima Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine upriličeno je potpisivanje memoranduma o saradnji između Kid's Festivala i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Potpisivanju su prisustvovali direktorica Kid's festivala Susanne Prahl i direktor UG BiH Strajo Krsmanović u pratnji svojih najbližih saradnika.

"Nama je prvenstveno cilj da kod najmlađe publike razvijemo afinitet za umjetnost, a to će sigurno za posljedicu imati pojavu novih umjetničkih stvaralaca u ovoj zemlji. Kada čujem pitanje zašto djeca i mladi toliko gledaju u ekrane svojih mobitela uvijek uzvratim sa kontrapitanjem - šta smo im osim toga obezbjedili kao izvor fascinacije i znatiželje. Naš je zajednički cilj da ovom saradnjom djeci koja su nosioci kulturnog dobra sutrašnjice približimo tokovima umjetnosti", izjavila je Prahl.

''Želimo privući što veći broj posjetitelja u našu galeriju, sa naročitim zanimanjem za mlade posjetioce, jer glavna svrha našeg postojanja jeste edukacija. Ovo je izvanredna prilika da u saradnji s Kid's Festivalom dovedemo veliki broj djece i mladih ljudi i da oni saznaju gdje se nalazi Umjetnička galerija te da vide programe koje ćemo mi u toku trajanja Kid's Festivala imati. Uvjeren sam da je ovo početak jedne duge saradnje i početak dobre tradicije koja će nam omogućiti da našu djecu uvedemo u svijet umjetnosti", istakao je Krsmanović.

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a, 13. Kid's Festival bit će održan od 3. do 6. juna na Trgu Alije Izetbegovića i u Domu Oružanih snaga BIH.