Kultura
432

Umjetnost pripada svima: Još jedan haustor u Sarajevu pretvoren u galeriju

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je na adresi Augusta Brauna 10 još jedan haustor pretvoren u javnu galeriju te je zvanično otvorena zajednička bašta Baštica. Više od 50 komšija, komšinica, mladih i starih su došli da zajedno uživaju, pričaju u prostorima koji su poslije dugo vremena, kako kažu "osjetili da su opet njihovi".

Inicijativa za otvaranje javne galerije u haustoru potječe od grupe entuzijasta i utopista okupljenih u H:ART projektu, čiji su osnovni principi vezani za ideju da umjetnost pripada svima, da svi zaslužujemo uživati u lijepom i uzvišenom, da su mladi umjetnici i umjetnice naše blago, te da su javni prostori mjesta na kojima kroz umjetnost možemo slaviti zajedništvo i ljepotu, ali i da svaki sarajevski haustor zaslužuje jedan ovakav H:ART.

Vjerujući u nove generacije umjetnika i umjetnica i slaveći njihove kreativne snage poklanjamo vašim haustorima njihove radove u nadi da će oni uljepšati vaše svakodnevnice, probuditi u vama neke emocije, sjećanje ili razmišljanja, saopćili su okupljeni u projektu H:ART.

Ova mjesta na kojima provodite dio vaših života postaju prostori za međusobnu interakciju, zajedništvo, druženje i uživanje. Mladi umjetnici i umjetnice koji su velikodušno poklonili svoje radove brojnim sarajevskim haustorima su Nerma Nuhić, Hana Dujmović, Merima Pirija i Belmin Bečić.

Dobre Kote su kolektiv koji se bavi repariranjem napuštenih i neiskorištenih javnih i zajedničkih prostora u Sarajevu. Cilj projekta je kreiranje snažnije lokalne zajednice, zajednice ljudi koji poznaju svoje komšije i komšinice, s njima se druže i povezuju. Pomoću participativnog dizajna i zajedničkih radnih akcija neiskorišteni prostor se ponovo stavlja u upotrebu i počinje koristiti za nove, kreativnije aktivnosti koje prije svega promovišu ideju solidarnosti.

Dobre Kote provele su tri mjeseca čisteći i reparirajući zajedničku baštu – Bašticu, koja je još od kraja rata bila potpuno napuštena, prepuna smeća i neiskorištena.

Prostor su zajedno sa komšijama očistili, reparirali i u njega unijeli boje i umjetnost, ali i posadili cvijeće i povrće koje održavaju i koriste komšije i komšinice.

Zanimljivo je što je u ovom prostoru u toku rata bila posađena jestiva bašta čiju hranu su koristile komšije i komšinice, te su zbog tog unutar nje 1993. godine iskopali i bunar kojem je također vraćena funkcija.

Dobre Kote i H:ART povezuje zajednička ljubav prema slobodi, solidarnosti, umjetnosti i ljepoti. Obje inicijative, svaka na svoj način, bore se za povratak ovih ideja u naš svakodnevni život koristeći prostor koji nas okružuje; haustor, dvorište, park, ulicu, grad. Pronađite i posjetite druge otvorene javne galerije u sarajevskim haustorima i slobodne zone unutar javnog prostora.

Ukoliko ste zainteresovani, prijavite svoj haustor ili zajednički prostor da ga zajedno pretvorimo u galeriju, slobodnu zonu pišite nam putem Facebooka H:ART i Dobre Kote, navodi se u saopćenju.