Kultura
8

Umjetnik Hamid Muhović završio projekat posvećen EU: 40 djela o cilju kojem stremi BiH

Klix.ba
Umjetnik Hamid Muhović Hamo u svojoj devetoj deceniji života završio je veoma značajan umjetnički projekat posvećen Evropskoj uniji. Riječ je o 40 djela kojima umjetnik iz svog ugla predstavlja EU, cilj kome stremi i Bosna i Hercegovina.

U ovom projektu Hamo građanima svih 28 članica posvetio je po jedan svoj rad. U toku su pripreme za izložbu u Sarajevu na kojoj će se publika moći podrobnije upoznati sa stvaralaštvom Hamida Muhovića.

"Ideja do koje je došao umjetnik Hamid Muhović i njena primjena u izradi umjetničkih djela ovog projekta uistinu predstavlja čudo koje se evo desilo u umjetnosti. Čitav evropski svijet 'prevrnuo' je naglavačke. Da me pogrešno neshvatite. Svi sadržaji materijalnog svijeta Evropske unije pretvoreni su u sitne čestice. Ovo nisu fraze. Pred nama su umjetnička djela – svih 40 djela. U svakom djelu je ugrađen neki sadržaj iz svekolikog evropskog društva.

Kako mi reče ovaj umjetnik, poslužio se principom apstraktne koncepcije. Pogledom na djela očigledna je sveprisutnost likovnih elemenata. Djela su izgrađena na temeljima teorije likovne umjetnosti, gdje je očigledna primjena postulata likovne umjetnosti. Dominantno se nameće harmonija a posebno ritam. Usitnjeni sadržaj, što ga ja nazvah sitnim česticama i njegova sveprisutnost su definitivno opredijelile vizuelni izgled djela projekta.

Analizirajući ova djela, mora se zaključiti da su likovne i kreativno-umjetničke zahtjevnosti na visokom nivou. Kad sam na poziv umjetnika Hamida Muhovića prvi put došla u atelje i prvi put vidjela urađena djela, šokirala me njegova ideja da evropsko društvo uvede u umjetnost i način izvođenja ove zamisli", kazala je Harisa Haznadar, magistrica umjetnosti.

Muhović je rođen 1928. godine u Gacku. Slikarstvom se počeo baviti davne 1953. godine, većim dijelom radeći realističke pejzaže. Omiljene tehnike su ulje i pastel. Više godina radi umjetnička djela posvećena nedirnutoj prirodi, sredini gdje nije kročila ljudska noga, mjestima koja su udaljena od urbanog koje sa sobom nosi "ugroženost" zdrave i čiste prirode. To je dio prirode koji priželjkuje svaki čovjek, bar da na trenutak provede u tom "svekolikom ljepotom ukrašenom miljeu".

Član je ULUBIH-a, kao penzioner redovno svake godine izlaže na selektivnoj izložbi ULUBIH-a, crteža u Mostaru, minijatura u Tuzli, malog formata i revijalnim izložbama svakog novembra u Sarajevu. Prisutan je na većem broju kolektivnih izložbi, umjetničkih kolonija, posebno izdvaja kolonije u Počitelju, Bugojnu i Srebreniku…

Do sada je priredio preko 30 samostalnih izložbi i učestvovao u veoma velikom broju grupnih izložbi.