Kultura
0

Umjetnička galerija BiH imala uspješnu godinu

FENA
Godina koja je iza nas za Umjetničku galeriju BiH bila jubilarna godina - ova značajna umjetnička institucija obilježila je 60. godina postojanja.

Kako navodi kustosica Galerije Maja Bobar tim povodom je bilo planirano otvaranje nove stalne postavke, ali to nije realizirano zbog tekućih izložbi, tako da je nova postavka prolongirana za ovu godinu, kada će Galerija proslavljati 60+1 godinu.

"Posmatrajući 2006. godinu mogu reći da je ona za UGBiH bila veoma uspješna. Prvenstveno ju je obilježilo prilično redovno finansiranje što je značilo da su radnici imali plate. Pored tog finansijskog aspekta i programski smo imali uspješnu godinu.

Prošlu godinu su obilježile i veće izložbe međunarodnog karaktera kao i tri „domaće“ koje su izazvale veliku pažnju publike.

U martu je u Galeriji bila postavljena izložba „Central" – izložba koju organizira galerija Ernst Hilger iz Beča u saradnji sa Simensom i Bank Austria Creditanstalt (kod nas HVB Central profit banka). Na izložbi su bili predstavljeni mladi umjetnici iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Slovenije i BiH.

U maju je po drugi put u proteklih pet godina predstavljena izložba “bosanskih kviltova”, prekrivača iz radionice koja se nalazi u Goraždu rađenih po skicama austrijske umjetnice Lucie Feining.

U oktobru je u Galeriji predstavljena izložba "Suština života – Suština umjetnosti" autora Jadrana Adamovića. Na ovoj izložbi predstavljeno je 30- ak umjetnika, najznačajnijih predstavnika evropske avangarde, sa preko 300 radova.

Početkom godine održana je izložba devet bosanskohercegovačkih fotografa Sarajevo Selfportrait. Iako je izložba formirana neposredno poslije rata, prvi put je predstavljena sarajevskoj publici.

U augustu je skinuta i rasformirana stalna postavka Jedan vijek moderne umjetnosti u BiH. Plan je bio da ostane postavljena sve do izložbe Maje Bajević, ali smo odlučili da to uradimo ranije i mjesto ustupimo kreativnom timu Ideologija (Ajna Zlatar i Anur Hadžiomerspahić) Izložba Smrt fašizmu je bila svojevrsna retrospektiva. Predstavljene su kampanje za velike BiH firme (VF, Sarajevska pivara, FDS, Širbegović...) kao i ostali radovi, posebno onih nagrađivanih najvećim evropskim nagradama za dizajn. Izložba je bila svojevrstan protest protiv neprofesionalizma, kiča i niskih standarda u branši.

Kao izložbu godine, ne samo u našoj kući već i u cijeloj zemlji, istakla bi veliku samostalnu izložbu Maje Bajević (Home again) koja je bila održana u septembru. Izložbu su zajednički organizirali UGBiH i Ars Aevi. Nikada do sada Galerija nije izgledala tako „svjetski“ kao u tom periodu i nikada do sada nije bila urađena tehnički toliko zahtjevna izložba.

Ovo su bile izložbe koje smatram da treba istaći. Pored njih održan je veliki broj manjih izložbi. Sarađivali smo sa Sarajevskom zimom, Ars Aevijem, Ambasadom Egipta, Sarajevo Film Festivalom, Ateljeom 61 iz Novog Sada i ostalim.

Tokom proljeća u restauratorskoj radionici Galerije održan je niz radionica na temu restauracije papira. Ove radionice su bile organizirane u saradnji sa Vladom Japana koja je finansirala šest sedmica boravka gospođice Tomoko Kawamura, stručnjaka za restauraciju papira. Vlada Japana je donirala i materijal za restauraciju.

Tokom godine radili smo na realizaciji projekta "Po njima se zovu ulice u našem gradu". Projekat je finansiran od Kantonalnog ministarstva obrazovanja, a cilj je bio da, kada već školski program ne podrazumijeva posjete galerijama i muzejima, mi obrnemo proces i sebe predstavimo u školama. Pripremljeni su info panoi sa biografskim podacima o umjetnicima, najznačajnijim aspektima njihove umjetnosti i reprodukcijama najznačajnijih djela koja se nalaze u kolekciji UGBiH. Obrađen je 21 umjetnik. Uz ove panoe u škole je ditribuisan i DVD sa dokumentarnim filmovima Vefika Hadžismajlovića o počecima bosanskohercegovačke umjetnosti. Prezentacija projekta je održana u oktobru.

UGBiH je bila i suorganizator (uz Collegium Artisticum, Ambasadu Slovačke i Udruženje likovnih umjetnika Slovačke) predstavljanja bh. umjetnika u Bratislavi. Izložbu "Reciklaža u djelima sarajevskih umjetnika" pripremila je Meliha Husedžinović. Nadamo se da će ova izložba, u proširenoj verziji, uskoro biti predstavljena i sarajevskoj publici.

Također ova godina je značajna jer je prvi put u istoriji BiH država (Ministarstvo civilnih poslova) finansirala učešće BiH na jednoj međunarodnoj izložbi. Bila je to izložba "Istočni susjedi" u Kulturnom centru Babel u Utrechtu, održana u septembru i oktobru. Na izložbi je učestvovalo 13 zemalja. Svaka zemlja je imala svoj paviljon. Za realizaciju učešća naše zemlje na ovoj izložbi bila je zadužena UGBiH, a mi smo pozvali kolegicu Saritu Vujković iz Muzeja savremene umjetnosti RS-a da zajedno uradimo selekciju. Supervizor je bila Dunja Blažević, direktorica SCCA. Naš paviljon je bio među tri najzapaženija!" ističe Bobar.