BJCEM
0

Umjetnici podržali Sarajevo kao kulturnu prijestolnicu

FENA
Međunarodna asocijacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana uputila je pismo podrške Sarajevu za kandidaturu za evropsku prijestolnicu kulture 2014., te Međunarodnom centru za mir - Festivalu Sarajevo - Sarajevska zima, gradonačelniku Sarajeva i evropskim institucijama koje donose odluku o proglašenju kulturne prijestolnice.

"Internacionalno udruženje Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) želi da izrazi svoju podršku Sarajevu za evropsku kulturnu prijestolnicu 2014.", navodi se u pismu.

Uz podsjećanje da je BJCEM uspostavljen u Sarajevu 2001. godine, tokom desetog Bijenala, te da dijeli dugu suradnju s ovim gradom, izražava se veliki interes za internacionalnu kulturnu saradnju s ciljem mira i održivog razvoja, kao i promocije učešća mladih ljudi u kulturološkim aktivnostima.

"Vjerujemo da je ovo vrlo značajan korak ka prevazilaženju podjela iz prošlosti i promociji nove Evrope - dodjelom titule evropskog grada kulture Sarajevu, gradu koji je pretrpio tako tragičnu sudbinu krajem 20. stoljeća", navodi se.

U pismu se ističe uvjerenje da Sarajevo ima značajan potencijal koji može biti izražen na veoma kreativan način, te izražava spremnost da BJCEM sudjeluje u realizaciji inicijativa vezanih za projekt, ako se Sarajevu da prilika da bude evropska prijestolnica kulture 2014. godine.