Kultura
16

Umjetnici iz Poljske muralima ukrašavaju Banju Luku

Piše: T. Č.
U Banjoj Luci je počelo oslikavanje drugog murala čime je zvanično počeo peti po redu regionalni festival ulične umjetnosti "Flaster Graffiti Jam".
Slikanje murala (Foto: Klix.ba)
Slikanje murala (Foto: Klix.ba)

Novi mural oslikava se u naselju Borik, a radi ga dvojac iz Poljske “Etam Cru” kojeg čine umjetnici Sainer i Bezt.

Druga faza ove manifestacije je planirana za kraj septembra, kada će bugarski umjetnik Bozko početi oslikavanje zida na zgradi pored već postojećeg murala, oslikanog prošle godine.

U udruženju Flaster, koji je inače i organizator ove manifestacije, kažu da su murali autentičan način pričanja priče, nužan kako bi se i publika u Banjoj Luci zainteresovala za ovu, takozvanu, uličnu umjetnost.

Prošlogodišnji mural (Foto: Klix.ba)
Prošlogodišnji mural (Foto: Klix.ba)

"Do sada smo radili grafite na zidu i platnima koji su bili izloženi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a ovo je druga godina za redom kako će biti oslikani murali", kaže Petar Bilbija iz Udruženja Flaster i napominje da su Banjalučani odlično reagovali na prvi mural i imali samo pozitivne komentare. Inače mural koji su prošle godine oslikali beogradski i zagrebački umjetnici Artez i Lonac pod nazivom "Pronađi svoj način da poletiš", u novembru prošle godine proglašen je četvrtim najboljim muralom na svijetu.

Podsjetimo Flaster Graffiti Jam je prvi put organizovan u septembru 2011. godine, a posvećen je tragično nastradaloj Banjalučanki Tamari Cvetković koja je bila jedan od pionira ove umjetnosti u gradu na Vrbasu.