Umjetnička galerija BiH
0

Umjetnici iz Egipta i Toga otvorili Freedom to Create

Sarajevo-x.com
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu umjetnica iz Egipta Laura Bouchnak i umjetnik iz Toga, Abdoul-Ganiou Dermani svečano su u četvrtak navečer otvorili međunarodnu izložbu "Freedom to Create", koja će biti postavljena do 2. augusta 2011.

U ceremoniji otvaranja izložbe koja predstavlja 38 umjetnika i umjetnica iz 26 zemalja, učestvovala je i plesna skupina Genesis:Sarajevo, dok su se prisutnim zvanicama obratili Ismet Lisica, kreativni direktor D&H Agency, zadužene za organizaciju izložbe, te u ime organizacije Freedom to Create, Kate Temperley.

"Budući da se Freedom to Create bavi izgradnjom mira sa posebnim fokusom na društva u konfliktu, Sarajevo, kao grad čiji umjetnici širom svijeta osvajaju nagrade u raznim sferama umjetnosti, zapravo je pravo mjesto za održavanje izložbe koja će širiti ovu misiju", istakao je kreativni direktor D&H Agency, Ismet Lisica, te izrazio nadu da će ovaj projekat i ideja zaživjeti i među umjetnicima Bosne i Hercegovine.

"Nadam se da će umjetnici u BiH konkurirati i za nagradu Freedom to Create, ali da će sa kolegama iz svijeta razmjenjivati iskustva, te kroz svakodnevno djelovanje dokazivati da se kreativnost i umjetnost mogu koristiti za pokretanje društvenih promjena diljem svijeta", zaključio je Lisica.

Od života žena Bangladeša, gladnih i siromašnih u Togu, kineske siročadi oboljelih od AIDS-a, preko potresnog života oboljelih od tuberkuloze u centralnoj Aziji, samopovređivanih mladih afganistanskih žena, "skrivene prošlosti" Zimbabvea, te konflikta između žena i muškaraca Saudijske Arabije, pa sve do brutalne dikature u Burmi, posljedica razarajućeg zemljotresa na Haitiju i umiranja hiljada žena pri porodu u Sierra Leoneu, teme su kojima su se kroz slike, fotografije, instalacije i filmove bavili umjetnici koji se predstavljaju sarajevskoj publici. Radovi koji su izloženi u Sarajevu bili su u užoj selekciji za nagradu Freedom to Create u 2010. godini u konkurenciji od preko 1.700 radova iz 100 zemalja.

"Naš cilj je prenijeti poruke hrabrosti, kreativnosti, jedinstva, pomirenja, izlječenja i nade iz čitavog svijeta i istaći značaj koji snovi imaju u transformaciji naših života", istakla je na ceremoniji Kate Timperley u ime organizatora, te naglasila da Freedom to Create pomoću kreativnosti premoštava društvene, rasne, spolne i ekonomske podjele. "Zadovoljstvo nam je najaviti da će se nakon Londona, New Yorka, Hararea, Kaira, Mumbaija i sada Sarajeva, Freedom to Create predstaviti u Kini".

Freedom to Create također predstavlja "Frames of Reality", jedinstvenu inicijativu izgradnje mira koja je pokrenuta u saradnji sa Peres centrom za mir. U okviru segmenta "Frames of Reality" sarajevska publika ima priliku vidjeti 18 fotografija koje su rezultat radionice za izraelske i palestinske novinske i dokumentarne fotografe.

Izložba će biti otvorena za javnost od 22. jula do 2. augusta 2011. Ulaz na izložbu je slobodan, a radno vrijeme Umjetničke galerije BiH je od 12 do 20 sati, svakog radnog dana osim nedjelje.

Za više informacija posjetite internet stranicu www.freedomtocreate.com.