Obilježavanje 20 godina Projekta
14

Umjetnici iz cijelog svijeta daruju djela za sarajevski Muzej

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Posljednji dan obilježavanja 20 godina Projekta Ars Aevi u subotu u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu bit će otvorena izložba od izuzetnog historijskog značaja "Fluidentiteti", koja ujedno predstavlja inauguraciju novog nukleusa Kolekcije Podgorica za Muzej Ars Aevi.

Umjetnici iz cijelog svijeta prihvatili su poziv prestižnog kritičara umjetnosti i umjetničkog direktora Kolekcije Podgorica Petra Ćukovića da se priključe Projektu Ars Aevi i daruju svoja djela za budući sarajevski Muzej, saopćeno je iz Ars Aevia.

Nedelja obilježavanja 20 godina Projekta Ars Aevi bit će krunisana izložbom novog nukleusa Kolekcije Ars Aevi, nukleusa Podgorica, koja se realizira u saradnji s Centrom savremene umjetnosti Crne Gore kao suorganizatorom i Ministarstvom kulture Crne Gore kao pokroviteljem izložbe.

Izložba je reultat višegodišnje saradnje između Ars Aevi i Petra Ćukovića koji je s vrhunskim umjetnicima istočnih evropskih prostora kreirao izložbu i nukleus koji postavlja krucijalna pitanja identiteta u umjetnosti na raskršću milenija.

O ovom konceptu, kao i o djelatnosti umjetnika Grupe Plavi nosevi (Rusija), Olega Kulik (Rusija), Raše Todosijevića (Srbija), Ilije Šoškića (Crna Gora/Italija), Jelene Tomašević (Crna Gora), Vlade Marteka (Hrvatska), Natalije Vujošević (Crna Gora) i Milije Pavićevića (Crna Gora), Petar Ćuković će govoriti u subotu 22. decembra također u Umjetničkoj galeriji BiH.

U Sarajevu će gostovati crnogorski umjetnici koji će predstaviti svoja djela na pomenutoj izložbi, kao i ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović.

Pored Pogorice, ove godine u junu potpisan je protokol i potvrđena saradnja i s beogradskim Muzejom savremene umetnosti čija će osnivačka izložba biti inaugurirana 2013. godine.

Generalna direkcija Ars Aevi i Grad Sarajevo pozvali su 1992. godine umjetnike visokog internacionalnog ugleda da svojim djelima formiraju kolekciju budućeg muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu. Na taj način muzej kreiraju umjetnici i kao takav on simbolično pripada njima.