Kultura
130

Umjetnici iz cijele BiH predstavili svoja djela u Collegium Artisticumu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tradicionalna godišnja izložba "Collegium Artisticum" otvorena je večeras u toj gradskoj galeriji povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Asocijacije arhitekata BiH.

Izložba je okupila stotine posjetilaca koji su došli pogledati 150 izloženih ostvarenja umjetnika iz cijele BiH, nastala u protekloj godini u sva tri duštva.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, naglasivši da je stvaralaštvo umjetnika Sarajeva u najtežim ratnim vremenima spašavalo Sarajevo od bezizlaza.

"Ovi su umjetnici unutrašnjom stvaralačkom energijom pobijedili nevolje i u tim najtežim vremenima za grad bili poticaj i građanima. Poznato je da su sarajevski umjetnici proslavili ovaj grad i zemlju u svijetu možda i više nego ostali", kazao je on.

Žiri je za ovogodišnju izložbu "Collegium Artisticum 2014." donio jednoglasnu odluku da se nagrada u kategorji Skulptura dodjeljuje Salimu Obraliću za rad "Stanište", u kategoriji Grafika Avdi Žigi za rad "Kupačica", a u kategoriji Novi mediji Gordani Anđelić-Galić za rad "Veliki povratak".

ULUPUBiH dodijelio je Grand Prix Aleksandri Nini Knežević za rad "Sarajevo Dingbats - Total Design Suvenir 2012/2014.", a Nagradu za plakat Dejanu Slavuljici za reklamni plakat za "Ena Collection".

Iz oblasti arhitekture i urbanizma Nagrada za realizaciju dodijeljena je za rad "Jedan mali bazen" Zenica Vedine Babahmetović, te dvije nagrade za ideju za rad "Stambeno-poslovni centar Savica Zagreb" Nikole Žica i "Love Lima - Apartment tower Lima, Peru" grupe autora.

Nina Knežević ističe da je i prije dobijala nagrade, ali da joj je ovo prvi Grand prix.

" Mislim da je potrebna određena kreativna zrelost da bi se dobio Grand prix. Zato mi je jako važno da je žiri izabrao mene i moj rad. Posebnu težinu nagradu daje činjenica da je riječ o tradicionalnoj šestoaprilskoj izložbi", kazala je ona.

Salim Obralić naglašava da još od 1972. godine učestvuje na ovoj tradicionalnoj godišnjoj izložbi, koja je jako važna ne samo njemu, nego i svim drugim umjetnicima, te joj se vrlo rado odazivaju.

Vedina Babahmetović ističe da nagrada uvijek nešto znači, iako nije neophodna.

"Ipak, ona dođe svakako kao potvrda da smo na nekom pravom putu. Jako nam je važno da je nagrada dobijena za objekat male površine, gdje je žiri prepoznao kvalitete", kazala je ona.