Kultura
0

Umjetnici iz Budimpešte i Zagreba na MESS-u

FENA
Predstava "Led" (Foto: MESS.ba)
Predstava "Led" (Foto: MESS.ba)
Ansambl Narodnog pozorišta iz Budimpešte predstavio se sinoć zeničkoj publici s komadom "Led" reditelja Kornela Mundroczoa, gostujući na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u okviru programa Mitel Europe 49. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava je rađena prema tekstu istaknutog autora savremene ruske književnosti Vladimira Sorokina, poznatog po jedinstvenom stilu i najčešće utopijskom svijetu čije se vrijednosti kreću između ekstremne surovosti i poezije.

Takav svijet donosi i komad "Led" koji dekonstruira mit o ljubavi prisutan u ruskoj književnosti, ali i otvara oči za probleme današnjice.

Glumica Bori Peterfy predstavu je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu ocijenila iznimno interesantnom, ali realiziranom uz niz tehničkih poteškoća.

Kazala je da je komad rađen uz dosta improvizacije i kreativnog rada glumaca te su u konačnici u njenoj izvedbi jako uživali.

Glumci Gergely Banki, Joszef Gyabronka i Attila Laszlo istakli su odličnu saradnju s rediteljem, koji im u postavci teksta na teatarsku scenu nije postavljao nikakva ograničenja. Zadovoljni su i posjetom i prijemom zeničke publike.

"Blizanke" naziv je predstave koju su pred sarajevskom publikom u Pozorištu mladih jučer u dva termina izveli članovi Dječijeg kazališta Dubrava iz Zagreba, nastupajući u okviru programa Dječiji MESS.

Režirao ju je i dramaturški uredio Oliver Frljić prema tekstu E. Kästnera. Priča je to o dvije djevojčice koje nakon slučajnog susreta doznaju da su blizanke. To saznanje otvara niz pitanja, kao i njihovu težnju da pomire svoje rastavljene roditelje.

Frljić je naglasio zadovoljstvo cijelog ansambla konačnim proizvodom na sceni, potcrtavši da su "Blizanke" već osvojile nekoliko nagrada u Hrvatskoj i inostranstvu.

On je mišljenja da se komad bavi temom dosta prisutnom u našem društvu – rastavom roditelja, koja je često bolna za djecu iz takvih brakova. Potcrtao je i činjenicu da je tekst već imao i nekoliko filmskih adaptacija.

Naglasio je i značaj kvalitetnih dječijih predstava koje prenose dobru poruku, jer su ti prvi dodiri s pozorišnim svijetom "vrsta inicijacije djece za pozorište". On se, kazao je, u postavci teksta oslonio na savremenu tradiciju i trendove da bi djeci zadržao pažnju i ponudio im zanimljivost.

Da su djeca najiskrenija publika s neskrivenim komentarima i reakcijama smatra glumac Dean Krivačić, ističući da su ovom predstavom njihovu pažnju, uz dosta smijeha, uspjeli zadržati dokraja.