Kultura
1

Umjetnici iz BiH na 21. Trijenalu umjetnosti i dizajna u Milanu

FENA
Umjetnici iz Bosne i Hercegovine sudjelovat će na 21. Trijenalu umjetnosti i dizajna u Milanu pod nazivom "21. stoljeće: Dizajn nakon dizajna", koje će biti održano od 2. aprila do 12. septembra ove godine.

Organizatori Međunarodne izložbe XXI Trijenala u Milanu su odlučili da sakupe, mapiraju i odaberu najoriginalnije i najinovativnije italijanske i međunarodne projekte iz oblasti primijenjenih umjetnosti i arhitekture, vizuelnih umjetnosti i umjetnosti performansa, filma, muzike i mode.

Kako je najavljeno, Milano će biti u službi izložbe u okviru koje će biti upriličene velike izložbe suvremene umjetnosti, sajmovi namještaja, tjedni mode, te samit svih organizatora tjedana dizajna.

Poziv za učešće na Trijenalu dizajna i umjetnosti u Milanu iz BiH dobili su Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, "Zanat" Konjic i MS&Wood i Artisan, koji će predstaviti kreativni potencijal u prostoru od 90 m2 u reprezentativnoj Pallazzo Della Permanente.

Očekivanja organizatora su da će ovo, 21. Triennale u Milanu, kroz šest mjeseci trajanja, posjetiti više stotina hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta.

Osnovano 1933. godine, La Triennale di Milano je nasljednik Bijenala dekoracije u Monci. La Triennale je vodeći internacionalni događaj posvećen arhitekturi, dizajnu i umjetnosti, saopćeno je iz Bijenala savremene umjetnosti.