Kultura
0

Umjetnici iz BiH i Hrvatske pred festivalskom publikom

FENA
"Generacija 91-95 ili Sat hrvatske povijesti" naziv je predstave reditelja Boruta Šeparovića s kojom se sinoć na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru 50. internacionalnog teatarskog festivala MESS predstavio ansambl Zagrebačkog kazališta mladih.

Komad je rađen prema motivima romana "Jebo sad hiljadu dinara" poznatog splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. Okosnica romana je apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. godine negdje u bosanskoj zabiti.

Predstavu nosi 12 mladića u dobi od 14 do 18 godina koji preuzimaju biografije Dežulovićevih 12 vojnika.

Reditelj Šeparović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je od početka rada na ovom komadu zamisao bila da se na sceni nađu mladići iz generacije 90-ih, čije su današnje godine jednake onima likova iz Dežulovićevog romana. Stoga, kazao je, fokus nije ni bio na angažmanu profesionalnih glumaca.

"S roditeljima mladića smo prije početka rada na ovom komadu održali nekoliko sastanaka i oni su dali pristanak na učešće njihove djece u predstavi, iako se možda njihovo mišljenje nije poklapalo sa stavovima iznesenim u predstavi", kazao je on.

Mladi glumac Bernard Tomić ističe da je početku proba prethodio niz razgovora o proteklom ratu, s obzirom na to da mnogi od aktera nisu imali predznanje o tom periodu, niti su shvatali šta se zaista sve tada dešavalo.

"Jako smo puno naučili kroz ovu predstavu, posebno naša generacija koja je puna predrasuda o tom periodu", kazao je.

I glumac Andrej Kopčok također je mišljenja da je svih 12 mladića u predstavu ušlo s različitim predznanjima o ratnom periodu, te da su kroz razmjenu iskustava i razgovore naučili mnogo.

Ansambl Gradskog kazališta lutaka iz Splita sinoć je najmlađoj publici u Pozorištu mladih izveo predstavu "Mali plamen", koji je prema knjizi pripovijedaka za djecu Dubravke Ugrešić režirao Robert Waltl.

Direktorica ovog kazališta Zdenka Mišura ističe da priča ove predstave donosi poruku da nikada ne trebamo pristati biti nešto manje, već uvijek težiti biti što bolji, postati plamen uz pomoć ljubavi.

"Namjera reditelja bila je stvoriti predstavu čija će estetska slika pratiti nit lirike Dubravkinih priča", navela je ona.

Glumica Milena Blažanović smatra da je svaka uloga izazov za glumca, ali da je lutkarstvo čarobno i za nju nenadomjestivo s drugim scenskim izričajima.

"Mnogi su mišljenja da ova predstava udara na podsvijest, izvlači iz tebe neke duboke emocije te unosi pozitivnu energiju u čovjeka", istaknula je.

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica pred MESS-ovom je publikom na svojoj sceni izveo predstavu "Don Kihot" Miguela de Cervantesa Saavedra u režiji Zvonke Smajića. Namijenjena je mlađem uzrastu, ali i starijoj generaciji, te rađena u žanru komedije.

Glumac Miroljub MIjatović naglašava da su u predstavu uključili segment videoigrica i aktuelnih šoua realnosti, gdje je u fokusu osoba koja se nije pronašla u takvom svijetu, te je u potrazi za nečim gdje će se više prepoznati. On je mišljenja da komad donosi odličnu poruku najmlađima.