Kultura
0

Đukanoviću uručena nagrada lista "Dnevni avaz"

FENA
Bivšem predsjedniku i premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću u četvrtak je u Podgorici uručena "Avazova" nagrada "Ličnost godine" u stranoj konkurenciji za 2006. godinu.

Priznanje je uručio glavni i odgovorni urednik "Dnevnog avaza" Sejad Lučkin, istaknuvši da je referendum o nezavisnosti Crne Gore, održan 21. maja prošle godine, po ocjeni Uredničkog kolegija bio jedan od najznačajnijih u regionu.

  • Osim što je Crna Gora uspjela povratiti svoju nezavisnost, koja joj je oduzeta 1918. godine, njeno osamostaljenje doprinijelo je stabilizaciji prilika u regionu te označilo krah velikosrpskog projekta, čiji su zagovornici pokrenuli krvave ratove na ovim prostorima. Gospodin Đukanović, bez sumnje, ličnost je koja je imala najznačajniju ulogu u procesu povratka državnosti Crne Gore - rekao je Lučkin, obrazlažući odluku Uredničkog kolegija kojom je Đukanoviću dodijeljena nagrada.

Đukanović je pred predstavnicima crnogorskih medija, koji su pokazali izrazito velik interes za uručenje ovog priznanja, kazao da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je Urednički kolegij jednog od najutjecajnijih medija u regionu odlučio ovo visoko priznanje dati baš njemu.

Istaknuo je da cijeni važnim to što je obrazloženju odluke Uredničkog kolegija posebno potenciran značaj obnove crnogorske državnosti i njen doprinos regionalnoj stabilnosti.

  • Zbog toga vjerujem da ova nagrada jednako pripada svim ljudima koji su doprinijeli ostvarenju tog historijskog cilja, odnosno svim građanima Crne Gore, koji su dostojanstveno i demokratskim učešćem na referendumu dokazali da je i u najmanjoj državi na nestabilnom Balkanu moguće realizovati tako zahtjevan proces kao što je referendum, poštujući najstrožija evropska pravila - rekao je Đukanović.

Dodao je i kako je posebno važno da se ta uloga Crne Gore u stabilnosti regiona prepoznaje u susjednim državama, odnosno u BiH, ali pri tome, istaknuo je, "ne smijemo zaboraviti prošlost, greške i grijehove koje smo počinili u prošlosti, kako nam se ne bi ponovile u budućnosti", saopćeno je.