Kultura
0

Udovčić: Umjetnička galerija pripada svima, a niko je neće

FENA
"Prošla je još jedna u dugom nizu godina u kojoj nije riješen status Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Potsjećanja radi, riječ je o najvećoj, najbogatijoj, najstarijoj i svakako najznačajnijoj muzejskoj instituciji koja se bavi likovnim kulturnim nasljeđem, kao i suvremenom likovnom scenom" navodi kustosica u Galeriji, istoričarka umjetnosti Ivana Udovčić.

I kako ističe Udovčić, u ovoj ustanovi prateći trenutne razvoje situacije, više ne gaje iluzije da će i 2008. godina donijeti išta novo ili dobro:

"Uprkos ili u inat svemu, u protekloj godini uspjeli smo realizirati dva kapitalna projekta: obilježili smo 60 godina rada ove institucije otvarajući novu stalnu postavku «Retrospectrum» koja nudi tek mali dio galerijskog fundusa, unutar kojeg se nalaze velika imena svjetske umjetničke scene, antologijski primjerci umjetnosti iz regiona te neka od najzančajnijih remek-djela bosanskohercegovačkih autora. Izložba pokriva vremenski raspon od oko 400 godina, a konceptualno se temelji isključivo na likovnim vrijednostima, potencirajući suglasja ali i različitosti. Izložba je to koja će sasvim sigurno i ove godine zauzimati najviše prostora unutar naših izlagačkih djelatnosti te, nadamo se, kao i dosada iznuđivati pozitivne kritike kako struke tako i prosječne publike".

"Drugi projekat", ističe Udovčić, "bila je i izložba «Putovanje kroz talijansku umjetnost 1950. – 1980.» (stotinu djela iz kolekcije Farnesina) koju smo uspjeli realizirati zahvaljujući pomoći Ministarstva vanjskih poslova Italije i talijanske ambasade u Sarajevu, te prezenirati domaćoj javnosti barem mali djelić umjetnosti koja je obilježila navedeni period".

Rezimirajući prošlogodišnju aktivnost treba navesti da je Umjetnička galerija surađivala sa svim relevantnijim srodnim institucijama u zmelji: Sa Festivalom Sarajevska zima i Galerijom Collegium Artisticum realiziran je projekat «Prerađeno» (izložba suvremenih bosanskohercegovačkih autora) koji je pored Sarajeva imala priliku vidjeti i publika u Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji te 2006. godine u Slovačkoj.

Umjetnička galerija BiH i Centar za savremenu umjetnost su surađivali u projektu multimedijalne izložbe umjetnice Lale Raščić; sa Muzejom Savremene umjetnosti iz Banjaluke i francuskim centrom za kulturnu razmjenu «Apollonia» realizirana je izložba Damira Nikšića i Mladena Miljanovića u Hegenhajmu (Francuska), a projekat bi se ove godine trebao prenjeti i u BiH; Kustosi UGBiH radili su na stalnoj postavci novosagrađenog Muzeja grada Zenice; Sa ULUBIH-om i BHT1 radili su na dokumentarnom filmu i izložbi Romana Petrovića, povodom 60 godina od smrti ovog umjetnika.

"Izlagali smo bosanskohercegovačke savremene umjetnike (Jasmin Kukavica – samostalna izložba i Zijad Gafić zajedno sa britanskim fotografom Rankinom u sklopu projekta «Zagrljaj podrške»), davali poticaja mladim autorime (studenti ALU u sklopu projekta «Trg kulture», obilježavanje prve godišnjice rada grupe Kriterion). U izdavačkoj djelatnosti surađivali smo na projektu monografije Radenka Miševića u produkciji izdavačke kuće «Kult B» iz Sarajeva; aktivno surađivali u izdavanju nultog broja časopisa «Vizura», te pripremili katalog stalne postavke koji bi skoro trebao da izađe iz štampe" ističe Udovčić .

U Umjetničkoj galeriji BIH tokom čitave godine radilo se na zaštiti i restauraciji umjetnina, na edukaciji mladog kadra u ovom segmentu muzejske djelatnosti. Radilo se na formiranju i animiranju mlađe publike. Tokom čitave godine korisnicima je bila na usluzi i bogata galerijska biblioteka i arhiva.

Otkupi, kako umjetnina, tako i bibliotečkog fonda bili su skromni i daleko od planiranog i željenog.

"Projekti za narednu godinu su i brojni i ambiciozni, izlagački program za 2008. je gotovo u potpunosti popunjen, čeka se još samo da za njega budu odobrena finansijska sredstva.

Stoga i ovaj kratki rezime neka posluži kao potsjetnik svima odgovornim kada budu raspoređivali gradske, kantonalne, federalne i ine budžete. Jer Umjetnička galerija BiH suštinski pripada svima njima, iako je formalno niko neće" navodi kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovčić.