Druženja na Festivalskom trgu
4

Učesnici projekta Sarajevo grad filma otvorili program "Kafa sa..."

FENA
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Program Sarajevo film festivala (SFF) pod nazivom "Kafa sa..." počeo je u nedjelju , na kojem su učesnici projekta Sarajevo grad filma predstavili dva kratkometražna filma "Nešto slatko“ i "Kružni tok“.

Nakon prijave za Sarajevo Talent Campus režiserka Jelena Gavrilović i scenaristica Tanja Šljivar počele su rad na filmu "Nešto slatko“.

"Tokom dva mjeseca u Sarajevu doživjele smo prelijepo iskustvo. Razvijajući ideju o filmu željele smo prikazati duh koji se nalazi u socijalističkim zgradama koje postoje na teritoriji bivše Jugoslavije. Bez obzira na to iz kojeg grada bivše države dolazite postoje mjesta koja vas posjećaju na vaš rodni grad", kaže Gavrilović.

U kombinaciji toga, ističe, nastojale su ispričati priču o odrastanju u Sarajevu odnosno o onome kako mi doživljavamo glavni grad BiH. Film je snimljen za tri dana, a govori o desetogodišnjoj djevojčici Eni, koja vrijeme provodi s drugom Adom.

"Zapravo ona ima potrebu da jede nešto slatko, ali to nikada ne uspijeva dobiti. Ipak, na kraju dana doživjet će drugačije "kulinarsko“ iskustvom s Adom, koji se uskoro seli u Frankfurt", rekla je o radnji filma Gavrilović.

Banjalučanka Šljivar naglašava da je priča filma univerzalna, jer se s njom svako može povezati. Na produkciji filmova "Nešto slatko“ i "Kružni tok“, koji će biti prikazani u ponedjeljak i petak u Ljetnom kinu !hej, radila je producentica Milena Džambasović.

"S obzirom na to da nismo bili zaduženi za budžet filma, od samog početka snimanja filmova imamo priliku učiti o svakom segmentu filma. Na taj način direktno učestvujemo u kreiranju filma, što je besplatno iskustvo, a na kraju snimanja čak se dogovaramo za buduće zajedničke projekte", rekla je Džambasović.

"Kafa sa...“ organizuje se s ciljem uspostavljanja veze između gledalaca, studenata i međunarodnih filmskih umjetnika i filmskih profesionalaca.

Tako se uz svakodnevnu kafu i neformalne razgovore pruža jedinstvena prilika za upoznavanje s nekima od najuspješnijih protagonista filmske industrije danas.