Kultura
0

Učenici istraživali sarajevsku baštinu

FENA
Centar za okolišno održivi razvoj - Sarajevo (COOR) prezentirao je danas projekt "Učimo o vrijednostima kroz stvaralaštvo" koji se u proteklih šest mjeseci provodio u šest osnovnih škola na području KS-a.

Prema riječima menadžerice ovog Projekta Sabine Hadžiahmetović, cilj projekta je podizanje svijesti učeničke populacije o značaju prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa KS-a.

"Učenici osnovnih škola su imali zadatak da kroz interdisciplinarne radove obrade temu "Sarajevska baština - dobili smo je u naslijeđe, doprinesimo njenom očuvanju i bogaćenju osobnim stvaralačkim radom". Za stvaranje literarnih, umjetničkih i ostalih radova, djeca su morala istraživati i saznavati više o sarajevskoj baštini", izjavila je za Agenciju FENA Hadžiahmetović.

Na današnjoj prezentaciji, dobrodošlicu prisutnima poželio je prof.dr. Tarik Kupusović iz COOR-a koji je istakao da samo zajedničkim radom i razvijanjem osjećaja za kulturno-historijsko naslijeđe kod najmlađih, možemo postići napredak na ovom polju.

U projektu su učestvovali učenici osnovnih škola: "Vrhbosna", "Hasan Kikić", "Behaudin Selmanović", "Isak Samokovlija", "Velešićki heroji" te "Musa Ćazim Ćatić".

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS a svim školama - učesnicama uručeni su certifikati te prigodni pokloni u vidu knjiga.