Kultura
0

Uberjam band na Jazz Festu

Večeras u švicarskoj Lozani započinje evropska turneja ansambla The John Scofield Uberjam Band kojeg predvodi američki umjetnik John Scofield kojeg, uz Pata Methenyja i Billa Frisella, smatraju najznačajnijim jazz gitaristom današnjice.

Ovaj će bend prije Sarajeva nastupiti još u Beču i Berlinu, a nakon sarajevskog koncerta 6. novembra u Bosanskom kulturnom centru, u okviru 17. Jazz Festa Sarajevo 2013, očekuje ih još 16 koncerata tokom 16 dana.

Početkom jula ove godine Scofield je nakon deset godina diskografske pauze ansambla Uberjam, objavio novi i dugo očekivani album nazvan Uberjam Deux. Album se odmah po objavljivanju našao na prvom mjestu američke iTunes liste, a brojni koncerti benda u Sjedinjenim Državama i Evropi svjedoče o izvrsnom prijemu kod publike.

Ovaj album je treće izdanje benda koje je uslijedilo nakon prvog albuma Uberjam, objavljenog 2002. godine i nominiranog za Grammy, i albuma Up All Night iz 2003. godine.

Uberjam Band je muzička kritika nazvala jam session zvučnom avanturom u kojoj se susreću sjajni groove, funk, energični ritmovi ali i sofisticirane soul i blues dionice.

Na evropskoj turneji Uberjam Banda, sa Scofieldom sviraju gitarista Avi Bortnick, basista Andy Hess te bubnjar Luis Cato.

Ulaznice za koncert koštaju 24 KM u pretprodaji i mogu se kupiti u box officeu Jazz Festa, u Bosanskom kulturnom centru, svaki dan, osim nedjelje, od 12.00 do 20.00.